Loeb első idei győzelme

Loeb első idei győzelme

Izgatott nézők sora előtt ért véget a 2006-os Mexikó rali március első hétvégéjén, amelyen Sebastien Loeb megszerezte idei első győzelmét és a Kronos Racing első rali világbajnoki győzelmét.

Ezzel a francia pilóta átvette az első helyet az egyéni ponttáblán 5 pontnyi előnnyel Marcus Grönholmmal szemben. Petter Solbergnek nem sikerült megismételnie tavalyi győzelmét, de a második hellyel így is első pontjait szerezte idén. A bronzérmes helyen Manfred Stohl ért célba, így első idei dobogós helyezését gyűjthette be az észak-amerikai versenyen.

Nagy harc folyt az első helyért Loeb és a norvég Solberg között. Sebastien Loeb győzelmét végül is három fázisban érte el. A pénteki első napon a francia pilóta tisztára söpörte az utat Petter Solberg és a mezőny többi része előtt, így ezen a napon a tavalyi győztes subarus győzedelmeskedett. A dolgok azonban megváltoztak a második napon. Loeb próbálta behozni lemaradását, s csökkenteni a különbséget közte és a harcias Solberg között.

Szombat este tudott először lélegzethez jutni a francia pilóta, hiszen másnap már csak arra kellett koncentrálnia, hogy megőrizze vezető helyét.

Szombaton Petter Solberg abroncsai nagyon elhasználódtak, ráadásul autójának szervókormányzása is meghibásodott. Így sok időt vesztett és nem tudta utolérni riválisát a verseny finiséig.

“Először is ez volt az első győzelem, amely örömét megoszthatom a Kronos csapattal. Ráadásul egy olyan ralin győzedelmeskedtem, amely a múltban nem volt túl kedves hozzám.A szoros harc teszi igazán édessé a győzelmet, s emellett mindkét bajnokság csúcsára kerültünk!” – nyilatkozta lelkesen Loeb.

Solbergnek nem igazán sikerült túl jól idáig az ezévi szereplése, de a mostani második hely egy kicsit javíthat a csapat morálján. “Általánosságban véve a rali maga jól sikerült, annak ellenére, hogy nem túl jól éreztem magam. Valójában jobban sikerült, mint vártam.” – szögezte le a subarus.

Daniel Sordoé lett a negyedik hely úgy, hogy majd hét perc előnnyel ért célba az ötödik Henning Solberg előtt (Peugeot 307 WRC), aki nagyon óvatosan vette az utolsó napot, hogy megőrizze helyét.

Gareth Machale lett a hatodik, annak ellenére, hogy elmondása szerint az első, megerőltető napon úgy vezetett akár egy nagymama. Őt Chris Atkinson

(7.) és Marcus Grönholm (8.) követi az utolsó pontszerző helyeken.

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2006.

március 24-26. között kerül megrendezésre a Katalán Rali, idén nem ősszel, hanem tavasszal. A szezon a murvás Mexikó rali után így visszatér Európába, hogy az ezúttal aszfalton mérkőzzenek meg egymással a csapatok. 2005-ben Loeb vihette haza a győztes trófeát Spanyolországból, így mexikói győzelme után ő lesz a fő esélyese a Katalán ralinak is.

2006-os Mexikó Rali végeredménye:

1. S Loeb Citroën Xsara 3:47:08,8

2. P Solberg Subaru Impreza +48,9

3. M Stohl Peugeot 307 +04:39,1

4. D Sordo Citroën Xsara +05:27,7

5. H Solberg Peugeot 307 +12:35,4

6. G Machale Ford Focus +16:02,3

7. C Atkinson Subaru Impreza +20:39,5

8. M Grönholm Ford Focus +21:44,2

9. T Arai Subaru Impreza +22:34,6

10. R Trivino Peugeot 206 +22:47,7

A világbajnokság állása a Mexikó rali után:

Pilóták

1. S Loeb 26 pont

2. M Grönholm 21 pont

3. M Stohl 11 pont

4. P Solberg 8 pont

5. T Gardemeister 6 pont

D Carlsson 6 pont

D Sordo 6 pont

8. H Solberg 5 pont

C Atkinson 5 pont

G Galli 5 pont

Konstruktőrök

1. Kronos Citroën 34 pont

2. Ford 30 pont

3. OMV Peugeot Norway 21 pont

4. Subaru 20 pont

5. Stobart VK M-SP. 9 pont

6. Red Bull Skoda 3 pont

(Forrás: Amber PR)További hírek a boon-sportoldal kategóriából

Sporthírek


hirdetés