Logikus?

,,Jaj, én úgy félek, hogy megsínylik a betegek ezt a nagy reformot! Te többet tudsz róla: egyáltalán, van benne logika?”, fordult hozzám egy ismerősöm.
Szalóczi Katalin jegyzete.

Logika? Van. Kevés a járulékfizető, sok a beteg. Kevesebb a születés, a gyerek, több a nyugdíjas, ,,ráadásul” egyre tovább élünk.  Sokan élnek rossz szociális körülmények között, és/vagy egyedül, akik ápolásra szorulnak, de ellátásuk az aktív kórházi ágyakon túl sokba kerül, ezért az olcsóbb krónikus ellátást kell inkább fejleszteni, aktívból pedig csak annyit meghagyni, amennyire igazán szükség van. Preferálják inkább az egynapos ellátást, s akit lehet, járóbetegként lássanak el. És sorolhatnám még.

Logikus? Az hát. Mint ahogy az is: a betegszállítást is fejleszteni kell, valamint a diagnosztikai hátteret is, hogy akit lehet, még a ,,legalsóbb” szinten, az alapellátásban lássanak el. Mindehhez persze, logikusan, pénz kell. Lesz is, halljuk a választ, az NFT2 jóvoltából dőlnek majd hozzánk a milliárdok. Csakhogy addig, míg elkezdenek csordogálni, kell még vagy három év. Hogy addig mi várható? Ki lehet logikázni.
hirdetés