Lokálpatrióta munkakeresők

Rubóczki Andrea
Rubóczki Andrea
Nyíregyháza – Felmérések szerint honfitársaink között alig vannak olyanok, akik szívesen keresnék kenyerüket határainkon kívül. Mintegy egymillió üres álláshely van az EU-ban, amelyek egyikének betöltésével akár az itthoni minimálbér ötszörösét is megkereshetjük.

- A legtöbb munkaügyi kirendeltségen európai foglalkoztatási tanácsadót is felkereshetnek az ügyfelek. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat az EURES rendszeren keresztül uniós állásokat is kínál – kezdte Türk Emese, a regionális munkaügyi központ Nyíregyházi kirendeltségén dolgozó Európai foglalkoztatási tanácsadó.

- Információval szolgálunk az ügyfeleknek, a kapcsolatfelvétel a munkaadókkal az ő feladatuk. Leginkább az idegennyelv-ismeret hiánya miatt indulnak kevesen külföldre, ez ugyanis már az első telefonbeszélgetést meghiúsítja. Pedig ajánlatok vannak, felszolgálókat, építőipari-szakmunkásokat, szakácsokat, hotelalkalmazottakat keresnek a munkáltatók, akik hazánkba is gyakran jönnek, hogy itt találjanak alkalmazottakat. A hazai toborzókról készséggel tájékoztatjuk partnereinket akár személyesen, akár a honlapunkon – folytatta a szakember.

Másolat az okmányokról
Kiutazás előtt az adott ország külképviseleténél kell érdeklődni a munkavállalás szabályairól. Amennyiben nem terjed ki az adott országra a helyi társadalombiztosítás, úgy elengedhetetlen a biztosítás megkötése. A határon túl, a munkavállaló ügyei intézésekor legyen jelen, és útiokmányait ne adja ki a kezéből. Iratainak másolatát mindig tartsa magánál. Munkát csak engedéllyel és munkaközvetítő irodán keresztül vállaljon. Különösen legyen óvatos aki táncosnői munkára jelentkezik, aki pedig feketén vállal munkát, a kiutasításon kívül arra is számíthat, hogy egy esetleges baleset vagy betegség akár több százezer forinttal is megkönnyítheti a pénztárcáját.

Herczeg Péter, a vásárosnaményi kirendeltség vezetője elmondta, hirdetményben teszik közzé a külföldi ajánlatokat, de azt tapasztalják, a magyarok röghöz kötöttek, s nem szívesen dolgoznak idegen országban.

Ma már számos internetes honlap segíti az álláskeresőket. Másfél évtizede, amikor Andrea külföldre indult, nem volt ez így.

– Alig húszévesen nyelvtanulás céljából utaztam Belgiumba. Csak a kint dolgozó barátnőmre számíthattam. Két hónap után Ausztriába költöztem és több mint egy évet éltem külföldön. Ismerősöktől kaptuk a címeket, hiszen még nem voltak erre szakosodott irodák. Kockázat volt a dologban, de fiatalok voltunk, a mai eszemmel nem vállalnám. A keresetünk csak a szórakozásunkat fedezte még akkor is, ha az itteni bérektől többet kaptunk. Mégis szerencsésnek mondhatom magam, mert kint nyelvvizsgát tettem amit itt felsőfokúnak ismertek el – mondta Rubóczki Andrea.

A fiatalasszony elmondta, akkoriban nekik, hogy megismerkedjenek a világgal, külföldi televízióműsorokat, idegen nyelvű újságokat lássanak, csak ez az egyetlen lehetőségük volt. Ma itthon minden elérhető, akár bölcsis koruktól tanulhatnak nyelvet a gyerekek, s számos ösztöndíjlehetőség közül válogathatnak a fiatalok.

– Pók Viktória –
hirdetés