Londoni előrejelzések szerint lassult márciusban a magyar infláció

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. április 10., kedd (MTI) – A februári kiugrás után a múlt hónapban valószínűleg lassult az éves összevetésben számolt magyarországi infláció, elsősorban a belépő erőteljes bázishatások miatt – jósolták a szerdai adatismertetés előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az MTI előzetes felmérése szerint a nagy citybeli házak térségi szakértői 5,4-5,6 százalékos, teljes kosárra számolt tizenkét havi inflációt valószínűsítenek márciusra.
Februárban 5,9 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon.
Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó térségi közgazdászai szerint a hatósági árak tavaly márciusi emelkedése most nem ismétlődött meg, és ennek kedvező bázishatása nyomán 5,5 százalékra lassulhatott a tizenkét havi infláció a múlt hónapban.
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai 5,6 százalékig lassuló éves inflációt jósoltak márciusra. A ház elemzői kimutatták, hogy tavaly márciusban, havi összevetésben 3,4 százalékkal ugrottak meg az üzemanyagárak Magyarországon, a JP Morgan saját becslése szerint ugyanakkor a múlt hónapban 1,5 százalék körüli havi ütemben drágulhattak az üzemanyagok.
Az élelmiszerárak havi összehasonlításban 2,5 százalékkal emelkedtek 2011 márciusában, a JP Morgan londoni elemzőinek előrejelzése szerint azonban idén márciusban hozzávetőleg 1 százalékkal drágulhattak az élelmiszerek februárhoz képest.
A JP Morgan londoni prognózisa szerint az éves összevetésű magyarországi infláció az idén egész évben 5 százalék felett marad, de jövőre 3,5 százalékra csökken, ahogy az adóemelések hatása kikerül az összehasonlításból.
A cég szakértői előrejelzésükben felidézték, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emelte inflációs prognózisát, és a legutóbbi kamatdöntő ülésről kiadott közlemény hangvétele is “valamivel keményebb” volt az előzőnél, tekintettel az inflációs profilra ható, felfelé mutató kockázatokra, és arra, hogy nincs előrelépés az IMF/EU-tárgyalások ügyében.
A JP Morgan londoni elemzői szerint mindemellett egy monetáris tanácsi tag valószínűleg 0,25 százalékpontos kamatemelésre voksolt a múlt havi ülésen, jóllehet februárban nem került napirendre a 7,00 százalékos MNB-alapkamat emelése.
A ház szerint az inflációs kilátások mellett várhatóan továbbra is az IMF/EU-tárgyalások fejleményei állnak majd az MNB figyelmének középpontjában.
A JP Morgan elemzői közölték: változatlanul 1,00 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentéssel számolnak az idei második félévben, ám ha az év közepéig nem jön létre egy készenléti jellegű IMF/EU-hitelmegállapodás, akkor a cég kénytelen lesz visszafogni e kamatcsökkentési előrejelzését.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó térségi közgazdászai 5,5 százalékos éves inflációt jósoltak márciusra. A jegybanki kamatkilátásokkal kapcsolatban a ház citybeli szakértői kiemelték, hogy jóllehet az MNB legutóbbi inflációs jelentésében nem esik szó kifejezetten kamatemelésről, a Morgan Stanley várakozása szerint azonban “legalábbis újból szóba kerülhet” a monetáris szigorítás abban az esetben, ha meredeken romlana a kockázati környezet – például ha a forint a 310 forint/eurós árfolyamszint fölé gyengülne -, és ha az IMF/EU-megegyezés kilátásai sem javulnak.
A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport felzárkózó térségi közgazdászai 5,4 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek márciusra. A cég elemzői szerint az általuk várt lassulás mögött “nagyon erős bázishatások” állnak, tekintettel az üzemanyagok és a cukor egy évvel korábbi “masszív” árkiugrására, amelyet megtetézett az áramdíjak, valamint a hatósági szolgáltatási árak emelkedése is.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai 5,5 százalékos tizenkét havi inflációt jósoltak márciusra. A ház szakértői szintén erőteljes bázishatások érvényesülésével számolnak az üzemanyag- és az élelmiszerárakban, ezzel együtt is azonban az idei év jelentős részére 5 százalék felett maradó éves inflációs ütemeket valószínűsítenek, elsősorban az áfa-emelés, a korábbi forintgyengülési időszakok és a magas olajárak miatt.

-MTI-
hirdetés