Lopott busszal zúzott a kéki lakodalomba a besztereci segédmunkás – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

Lopott busszal zúzott a kéki lakodalomba a besztereci segédmunkás – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve
© Illusztráció: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. május 27., csütörtök

Százötven hordó savanyú káposzta bűzlik

Az elmúlt héten lapunk egyik számában szóvá tettük azt a tűrhetetlen bűzt, ami a nyíregyházi Szabolcs és Színház utcák sarkán álló ház pincéjéből árad. A járókelők befogott orral, émelygő gyomorral haladnak el a bűzös ház előtt, amelynek lakója mit sem törődik az utca és a szomszédok gyomrával. Cikkünkre felfigyelt a rendőrség is, és nyomban vizsgálatot indított az ügyben. Megállapították, hogy a bűzös ház pincéjében százötven hordó savanyú káposztát tárolnak, ebből huszonöt hordóra való rothadásnak indult. A ­rend­őrség átírt a polgármesteri ­hivatalnak, hogy a ­tisztiorvosi hivatal tartson vizsgálatot a ­káposztás házban, ez azonban – miért, miért nem – a mai napig nem történt meg. Várjuk a hivatal intézkedését.

Hatvan éve írtuk

1958. május 24., szombat

Traktoros Nap

Megyénk traktorosai már készülnek a június 8-án megtartandó Traktoros Napra. A Traktoros Napon a korábbi évekhez hasonlóan a gépállomásokon, állami gazdaságokban, kísérleti és tangazdaságokban, növényvédő állomásokon és az erdőgazdaságok üzemegységeinél bensőséges ünnepségeket rendeznek, amelyeken átadják a kitüntető okleveleket és a jutalmakat a legkiválóbb traktorosoknak.

Ötven éve írtuk

1968. május 23., csütörtök

Ásatási világrekord

Különös ásatási világcsúcsot ért el a Jósa András Múzeum kutatócsoportja Beregsurányban dr. Csallány Dezső igazgató, kandidátus vezetésével: negyvenhárom cserépégető kemencét találtak. Egy helyen ilyen nagy „fazekasüzemet” a világon még soha nem találtak régészek.

1968. május 24., péntek

Lopott busszal a lakodalomba

Még októberben, az italbolti záróra után N. János 24 éves besztereci MÁV-segédmunkás ittasan át akart menni Kékre, lakodalomba. Az italbolt előtt állt egy autóbusz. N., bár nem értett a vezetéséhez, beült, a szerelvényfalról leakasztotta a kulcsokat és elindította a járművet. Útközben négy társát is felvette. Gyakorlatlansága és ittassága miatt kanyarogva haladtak Kékig, alig fértek el az úton. Szerencsére nem volt forgalom. Kéken a társak kiszálltak, a busz pedig lefulladt. Ekkor érkezett a helyszínre egy rendőr. N. Jánost a bíróság jogtalan használat és veszélyeztetés miatt jogerősen két hónap szabadságvesztésre büntette. A bíróság jelezte az 5-ös számú AKÖV-nek, hogy helytelen az utcán, ráadásul italbolt előtt parkírozni autóbusszal, különösen, ha a járművet nem zárják le – a felelőtlen részegeknek szinte kínálkozó alkalom bűntett elkövetésére.

1968. május 26., vasárnap

Vidámpark épül Sóstón

Bárány József, a Nyíregyházi Városgazdálkodási Vállalat igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tanács a vállalat javaslatára úgy döntött: épüljön vidámpark Sóstón. Még ebben az évben megkezdik Sóstón a helykijelölést, s elkészülnek a tervek is, majd a közművesítési és tereprendezési munkákat végzik el. A vállalat saját erőből, hároméves terv alapján építi meg a vidámparkot, erre a célra mintegy három–négy milliót fordít. Megtekintették a debreceni és a székesfehérvári vidámparkot, s a tapasztalatok alapján építik meg a sóstóit. Az az elképzelés, hogy korszerű játékokkal szerelik fel; lesznek különböző kör- és hajóhinták, gyerekeknek való motorkerékpárok és kisautók, s ezen kívül sok egyéb játék. A vállalat kéri a ­lakosságot, tegyenek javaslatokat arra, hogy milyen legyen a ­létesítmény. Ha nem is teljes üzemmel, de 1970 májusában előreláthatólag megnyitja kapuit a sóstói vidámpark.

Negyven éve írtuk

1978. május 21., vasárnap

Tombola és konzervkóstolás

Vidám gyereknapi programot rendezett a Nyíregyházi Konzervgyár Kun Béla Szocialista Brigádja a dolgozók gyerekeinek. A Guszev-telepi iskola Asztalos János kisdobos raja – amelyet a konzervgyári munkások patronálnak – szintén részt vett az ünnepségen, műsorral köszöntötték a brigádtagokat. A százötven gyerek játékos vetélkedőn mondta el, ki mennyire ismeri a konzervgyár termékeit. Versek, dalok, táncok következtek a rögtönzött ki mit tud?-on, majd tombola és konzervkóstolás zárta a vidám programot.

KM
hirdetés