Nagyvilág

2011.03.05. 17:34

Líbia: tankokkal lövik a lakóházakat al-Zavíjában

<p>Líbia - A Moamer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők tankokkal hatoltak be al-Zavíja városába és a lakóházakat vették tűz alá - közölte szemtanúk beszámolóira hivatkozva szombat délután az AFP.</p>

"A tankok mindenhol ott vannak a városban, és a házakra tüzelnek. Legalább hetet láttam a ház körül, és nem hagyják abba a lövéseket" - mondta a francia hírügynökségnek telefonon a város egyik lakója. Az ellenzéki al-Manara weboldal szerint mintegy negyven tank hatolt be a Tripolitól 60 kilométerre nyugatra fekvő városba, ahol szombat reggel óta küzdenek a lázadók Kadhafi fegyvereseivel. A helyi beszámolók szerint azonban al-Zavíja még mindig a felkelők irányítása alatt áll.

Kórházi források szerint a nap folyamán legkevesebb hét ember vesztette életét, az al-Dzsazíra hírtelevízió weboldala viszont harminc halottról számolt be.

"Szörnyű, ami reggel történt. A zsoldosok mindenkire tüzet nyitottak, aki ki merte tenni a lábát az ajtón, még a gyerekekre is" - számolt be az AFP-nek a történtekről a város egyik orvosa. Mint mondta, a kórházban már minden készlet kimerült, ezért azonnali segítségre van szükségük.

Al-Zavíja városa a múlt hétvégén került a líbiai felkelők irányítása alá, miután napokon át súlyos harcok folytak a tüntetők és a katonaság között. Moamer Kadhafi előzőleg azzal vádolta meg a városban tüntetőket, hogy drogokat szednek és az al-Kaida terrorszervezet befolyása alatt állnak.

Kapcsolódók:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!