Lőttek a biztonságnak Brüsszelben!

Brüsszel
Brüsszel - © Fotó: Ladányi Tóth Lajos
Brüsszel – Brüsszel legtöbb lakosa a franciát részesíti előnyben, amit nehezen tolerálnak a flamandok.

Egy-kettőre hármasról kettesre mérsékelték a fokozatot a belga fővárosban hétfőn. Elszomorító számtan ez: a párizsi tragédia óta fokozták a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsökön, és különleges óvintézkedéseket vezettek be az utcákon járőröző rendőrök és katonák védelmére.

Az Európai Bizottságnak otthont adó Berlaymont mellett éppúgy gépfegyveresek strázsálnak, mint a metróaluljáróban vagy a repülőtéren. Ottjártamkor lerítt a közhangulatról, hogy bár nincs konkrét fenyegetettség, de a gyanakvás beköltözött a brüsszeli mindennapokra.

Karácsony után döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről. A belga titkosszolgálatok arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a következő napokban támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait. Nem csak lebegtették az információkat, a bevezetést követő napon elfogtak két, merényletre készülő feltételezett terroristát, akik állítólag az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több szimbolikus helyszínén. Olyannyira komolyan vették az óvintézkedéseket, hogy biztonsági okokból törölték a hagyományos szilveszteri tűzijátékot is, amelyet az előző esztendő hasonló időszakában megközelítőleg százezer ember nézett meg a helyszínen.

Hogy ki számít echte brüsszelinek? Felismerhetetlen. Olyannyira nemzetközi jellegű a város, hogy a vallonok, a flamandok, a bevándorlók és a külföldiek mellett jóformán teljesen felszívódtak Brüsszel eredeti lakosai. A régió hivatalosan is kétnyelvű: a francia és a holland egyenértékű nyelvnek számít. Brüsszel legtöbb lakosa a franciát részesíti előnyben, amit nehezen tolerálnak az elenyésző kisebbségben lévő flamandok.

Mivel az Európai Unió fővárosa is egyúttal, vérbeli nemzetközi kavalkádot hordoz magában a Senne folyó parti település. Itt magasodnak a legfontosabb EU-s intézmények épületei, ahol az emberi sorsokat befolyásoló döntéseket hozzák.

– Ladányi Tóth Lajos –

Címkék: , , ,hirdetés