Nagyvilág

2010.08.26. 15:16

Kínában az észak-koreai vezető

<p>A Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt szállító különvonat csütörtök reggel átlépte a kínai határt - közölték dél-koreai kormányzati tisztségviselők. Az észak-koreai delegációt két északkelet-kínai városban is látták helyiek.</p>

A Kim Dzsong Il-t és kíséretét szállító speciális vonat csütörtök reggel átlépte a kínai határt - mondta el a dél-koreai kormány egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője az AFP francia hírügynökségnek. A tisztségviselő elmondása szerint az észak-koreai vezető a két ország határvidékén történt áradások miatt kerülő úton érkezett meg Kínába.

A tisztségviselő elmondása szerint Kim vonata Csian városába tartott. A Kína északkeleti részén található város lakosai az AFP-nek elmondták, hogy a vasútállomáson szigorított biztonsági intézkedéseket léptettek életben, és egy hotel munkatársai is jelezték az észak-koreai delegáció érkezését.

Többen is látták a küldöttséget

Egy másik kínai város, Csilin lakosai is közölték, hogy látták az észak-koreai küldöttséget. A helyiek elmondása szerint azt az általános iskolát látogatták meg, amely falai közt tanult az 1920-as években Kim Dzsong Il apja, Kim Ir Szen.

Azt nem lehet tudni, hogy milyen városokba tervez utazást Kim, akit a dél-koreai sajtóban megjelent hírek szerint elkísért 27 éves fia, Kim Dzsong Un, aki sokak szerint a következő észak-koreai vezető lesz. Elemzők szerint a kínai utazás célja, hogy az egészségügyi problémákkal küzdő Kim Dzsong Il megnyerje a pekingi vezetés támogatását fia hatalomátvételéhez.

Peking és Phenjan nem erősítette meg a Kim látogatásáról szóló híreket, de nem is szokták, csak már akkor, amikor Kim hazatért.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!