Lövések a vadon csendjében

Ferenczi József mutatja a véres nyomokat a „sótartón”
Ferenczi József mutatja a véres nyomokat a „sótartón”
Nyíregyháza – A futó szerint felháborító, a szakember szerint szabályos az őz elejtése.


Mint már beszámoltunk róla, a közelmúltban lövések dördültek el a nyíregyházi Sóstói erdőben. Az egyiket hallotta is Ferenczi József nyugdíjas természetbarát – aki szinte minden nap kimegy futni a fák közé –, míg a másik lövésnek csak a következményeit látta.

Célba találtak a nyomok szerint

– A vadászok közelében tartózkodtam december 22-én, váratlanul ért lövés hangja. Az emberek elmélyedni, kikapcsolódni mennek a park­erdőbe, nem pedig hogy megriadjanak, megijedjenek a fegyver dörrenésétől – magyarázta Ferenczi József. – A következő alkalom január 6-án volt. Készítettem az őzeknek egy kis etetőt. Mikor délelőtt ott futottam el, semmi különlegeset nem láttam, de délután már vérnyomok jelezték, hogy a vadászok célba találtak. Úgy gondolom, hogy a parkerdővel összeegyeztethetetlen a vadászat.

– A szétszóródott fákból készített etetőre nem kértem engedélyt, a jó Istentől van engedély. Egész évben gondozom az állatokat: télen etetem a madarakat és az őzeket, nyáron vizet viszek. Még nyalósóról is gondoskodom. Nem akarok én ellentétet szítani senki között sem, csupán megoldást akarok arra, hogy szűnjön meg a lövöldözés. A parkerdő a természet temploma, s egy templomban nem lövöldözünk – tette hozzá a lelkes természetbarát.

Még jóindulatból sem lehet

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Plavecz János megyei fővadászt, aki érdeklődésünkre a következőket mondta el:

– A terület a Nyírerdő Zrt.-é, s a cégtől bérli a vadászati jogot immár több évtizede a Nyíregyházi Tangazdasági Vadásztársaság. Érvényes bérleti szerződéssel rendelkezik, s ez biztosítja számára a mindenkori vadászatot. Bárhol is várjon vadra a vadász, alaptétel a fegyverhasználat előtt: ha minden kétséget kizáróan megállapította, hogy vadról van szó, mások vagyonát és testi épségét nem veszélyezteti, akkor leadhatja a lövést. Ez ellen az alaptétel ellen nem vétettek a vadászok. A vadásztársaságoknak terv írja elő, hogy mennyi állatot kell elejteniük, s ha ezt nem teljesítik, még meg is büntetik a szervezetet – mondta a szakember, majd így folytatta:

– Fontos tudni azt is, hogy magánszemély még jóindulatból sem alakíthat ki az erdőkben új ösvényeket, futó- és kerékpárutakat, más területén nem alakíthat ki etetőt, sózót.

– A Sóstói út kettévágja az erdőt, vannak balesetek is az őzek miatt. Ha nincs vadászat, túlszaporodnak az állatok, még több balesetre kell felkészülni. Ki fizeti meg vajon a milliós nagyságú károkat? Az állampolgár? Az önkormányzat? A vadásztársaság, amely nem is vadászhat? – tette hozzá Plavecz János.

KM


Kötelezettsége is a vadásztársaságnak

Fülöp Gergely, a megyei rend­őr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre elmondta: a sajtóhírek nyomán indítottak eljárást. Megállapították, hogy a kérdéses terület, ahol az őzet január 6-án kilőtték, egy vadásztársaság vadászati területe, oda érvényes vadászati engedéllyel rendelkezik.

– A szóban forgó erdőrészben fakitermelés is folyik, így oda egyébként illetékteleneknek tilos bemenni, erre tábla figyelmezteti az arra járókat – közölte Fülöp Gergely, aki hozzátette: magát a vadetetőt is szabálytalanul építették oda.

– Az eljárás adatai szerint a vadászat szabályszerűen, körültekintően, a biztonsági szabályok betartása és megfelelő dokumentáció mellett történt.

– Egy idős, beteg őzsutát lőttek ki, ami kötelezettsége is a vadásztársaságnak. A fentiek fényében szabálysértés nem történt, így a rendőrség lezárta az eljárást.


Véres nyomok a sóstói erdőben – Lövöldöznek a futók körül?

Nyíregyháza – A futók, a sétálók nem értik, hogyan egyeztethető össze a parkerdő a vadászattal.tovább »
hirdetés