Lövöldözés a belvárosban

Nagygyűlés Nyíregyházán, a Kossuth téren
Nagygyűlés Nyíregyházán, a Kossuth téren
Nyíregyháza – A városháza erkélyén lehettek vagy húszan, s közülük az egyik férfi szónokolt.

– Azon az 1956-os őszön már nem menetelve és mozgalmi indulókat dalolva haladtunk reggel a Véső utcai kopott kollégiumból a Báthori úton lévő közgazdasági technikumba, hanem a járdákon, kisebb csoportokban. Mi akkor már a szalagavatónkra is készültünk.

Biztonságban hazajutni

– Egyszer nyílik a tanterem ajtaja, belép rajta Szücs Mihály számtantanár úr, egyben igazgató-helyettes, s int a kezével, hogy menjek ki. Azt mondta:

„Nagy tüntetés van a Kossuth téren, nincs itthon Merényi igazgató úr, nekünk kell intézkedni, hogy minden gyerek biztonságban hazajusson. Te, mint volt iskolatitkár néhány nagyobb fiúval gondoskodj róla, hogy osztályonként, kis csoportokban hagyják el a tanulók az iskolát…”

– Valójában ekkor eszméltem rá, hogy miért volt olyan nagy mozgás és hangoskodás a városháza meg a nyomda környékén, s hogy miért került be a megyei lapba 1956. október 25-én diák cikkíróként Tóth néniről, a kollégium mosónőjének nyugdíjazásáról szóló kis tudósításom olyan gyorsan. Bizonyára kevés kézirat volt… Teljesítettük tanárunk kérését, s mi vagy négyen utolsóként távoztunk.

– Amikor a Kossuth térre értünk, valóban hatalmas tüntető tömeggel találkoztunk a városházánál. Fenn az erkélyen lehettek vagy húszan, s közülük az egyik szónokolt:

„Tárgyaltunk a szovjet parancsnoksággal, s megígérték, hogy még ma az összes katonájuk elhagyja városunkat!”
– De mintha csak erre vártak volna a Bocskai utcán sorakozó tankok és gépkocsik, félelmetesen felbőgtek motorjaik s az akkori Állami Áruháznál elhúztak Debrecen irányába. Kerekeik, lánctalpuk alól kődarabok sodródtak az út szélére. Egy férfi ezekkel a kövekkel dobálta a vonuló orosz teherautókat, s az egyik sofőrt telibe találta. Ekkor megállt a kocsisor, letettek egy géppuskát az útra s előbb a levegőbe, a Takarékpalota tetejére eresztették a golyókat, majd fokozatosan lejjebb irányoztak.

– Mi, diákok előbb a Kossuth-szobor tövére hasaltunk, majd a kollégium felé futva a lövedékek elől beugrottunk lapjával a Korona szálló földszinti ablakaiba…Később hozzánk is elért a hír, hogy a lövöldözés során a római katolikus templom lépcsőfeljáróján a lövedékek halálra sebeztek egy férfit.

– Angyal Sándor –
hirdetés