Lucifer, a csempészek réme

Lucifer, a csempészek réme
Lucifert, a németjuhász kutyát kiválóan kiképezték a cigarettacsempészek lebuktatására. Az okos eb teszi is a dolgát gazdája, Petró István pü. főtörzszászlós és a VPOP Észak-Alföldi Regionális Parancsnokságának a legnagyobb örömére, a csempészek bánatára.  Cigarettacsempészek [.pdf – 87KB]

Nagy élmény volt találkozni Luciferrel a záhonyi határátkelő vámhivatalában szolgálati helyén munka közben. Viszont „ördöge” volt annak az utazónak, akinek a kocsiját célbavette.

Gazdája parancsszavára egy „tiszteletkör” után a speciális dugihelyeket– sárvédő, csomagtartó, belső kárpit, alváz, motortér …– szimatolta át. Nem volt olyan elmésnek tűnő dugihely, ahol ne találta volna meg az elrejtett füstölnivalót. Szinte extázisba esett, amikor megtalálta a cigarettát, szemében látszott az öröm, hogy gazdája kedvére cselekedett, nem is maradt el a dicséret.

Az „ördögi” páros főnöke Petró István ahogy mondta: munkatársnak tekinti a 4 éves Lucifert, aki azért kapta ezt a nevet, mert koromfekete „egyenruhát” visel. 1999-ben vezényelték őket Záhonyba. Számos közös sikert követően megtörtént a tragédia, 2002-ben Rexit máig ismeretlen személy megmérgezte, nem élte túl…

A páros fogásai
Évente 600-700 jegyzőkönyvet készítenek, ami a sikeres fogásokról szól. Például 2006. év első negyedévben 187 esetben mintegy 4 ezer karton csempészcigit foglaltak le. Több esetben is előfordult, hogy Lucifer jó szimatának és gazdája kiváló rutinjának köszönhetően 2-300 karton füstölnivalót is előkotornak az autókból.
A főtörzszászlós nem adta fel, jelentkezett a kutyakiképzőben indult tanfolyamra. Így került össze Luciferrel, aki azóta profi módon elsajátította a cigaretta felkutatását, már első perctől hálás tanítványnak bizonyult. Sok-sok türelem, gyakorlást követően mostanra nem akármilyen eredményekkel dicsekedhetnek.

– Fullajtár András –
hirdetés