hegymászás

2020.02.18. 15:57

Akinek a sok orom a nagy öröm

Asztmás betegként, egyedüli magyarként mondhatja el, hogy teljesítette mindkét Seven Summits sorozatot.

Fotó: dr. Neszmélyi Emil archimuva

Lenyűgöző és hátborzongató. Elképesztő és tiszteletre méltó. Vadregényes és monoton. A magasságokat tudatosan meghódító dr. Neszmélyi Emil olyan tetteire lehet büszke, ami példa nélküli Magyarországon.

Ő mégsem a saját büszkeségeként állítja be a csúcsteljesítményét, hanem egy mások által „genetikailag alkalmatlannak tartott nép” fiaként bemutatott, tanulságos akadálypróbának tartja az összes kontinenst átölelő hegymászósikereit.

Nyíregyházára Arany Szabolcs és Gál Zoltán meghívására érkezett, és a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár zsúfolásig telt konferenciatermében két órán át tartotta éberen a minden részletre kíváncsi hallgatóság figyelmét.

Egyedüli magyarként

Tulajdonképpen külön-külön mindegyik expedíciójáról napokig tudna sztorizni, az esszencia elkészítése újabb kihívásként tornyosult előtte. De ezt is legyűrte, mégpedig kiváló előadóként, kiművelt orgánummal, humorbonbonokkal édesítve – nem a szél fújta a Dumaszínház színpadára se. A 44 éves dr. Nesz­mélyi Emil több mint két évtizedet töltött el a versenysportban, az Óbudai Kaszások színeben több mint 250 NB I.-es mérkőzésen kosarazott.

Az ország egyik legsikeresebb öröklési jogásza és sportjogásza, a Magyar Olimpiai Bizottság jogi bizottságának tagja. Első magyarként mászta meg a Mount Everestet Tibet felől – asztmás betegként! Szintén egyedüli magyarként mondhatja el, hogy teljesítette mindkét Seven Summits sorozatot. De erről meséljen ő bővebben – a teljesség igénye nélkül.

Mindenkinek kell egy „bekattanás” ahhoz, hogy a fejébe vegye: vásárra viszi a bőrét. A sportolói előéletem kellő alapot adott, de az extrém kihíváshoz speciális felkészülés kellett.

– A londoni olimpia idején szállt meg az ihlet, majd három és fél év alatt 2604 edzésen vettem részt, közben pedig az ügyvédi tevékenységemet sem hanyagolhattam el.

Gyalogoltam a Camino de Santiagón (800 km), kétszer lefutottam a maratont, a Balaton-átúszáson pedig azt teszteltem, hogy miként vészelem át az asztmatikus rohamot. Mentáltréning-technikákat gyakoroltam, mígnem elérkezettnek láttam az időt a hét hegycsúcs megmászásához.

A Seven Summits sorozat egy rendkívül nehéz kihívás, amely lényege, hogy a világ összes földrészének (még az Antark­tisznak is) a legmagasabb hegycsúcsait kell megmászni. Reinhold Messner és Richard Bass olvasatában Észak- és Dél-Amerika két különböző földrésznek számít, ezért szerepel hét földrész.

Amíg Messner listáján Ausztrália és Óceánia földrészének csúcsa a Carstensz Pyramid (Puncak Jaya), addig Bassnál Kosciuszko a legmagasabb pont.

Dr. Neszmélyi Emil mindegyiket legyőzte – erre sincs példa széles e hazában.

A Kilivel kezdődött

– A Kilimandzsáróval kezdtem Tanzániában. A magyar felfedező, az afrikanista Teleki Sámuel 1888-ban 4900 méternél visszafordult, mert eleredt az orra vére, és féltette az egészségét. Nekem sikerült feljutnom a Kili 5895 méteres csúcsáig.

Nekem ez a tökéletes hegy: szavanna az odafelé vezető úton sok vadállattal, esőerdő az alsóbb régiójában majmokkal, ritkább növényzet feljebb, kopár fennsík a csúcs felé haladva afrikai varjakkal, majd vulkán és jégsipka a csúcs körül. A Kilimandzsáró megmászása csak azt a célt szolgálta, hogy megtudjam, az alacsony oxigénszintre és az alacsony légnyomásra jól reagál-e a szervezetem.

A sikeres „felvételi vizsga” után a második portya a Kína és Nepál határán magasodó Mount Everest volt, csak éppen északról.

– Az északi oldal lényegesen meredekebb, árnyékosabb, folyamatosan fúj a szél és sarkvidéki a hideg. Nyolcezer méter fölött is sziklákat kell mászni teljes felszerelésben. Szemben a déli oldallal, ott nincs helikopteres mentés.

A tibeti oldalról jutott fel a világ tetejére | Fotó: dr. Neszmélyi Emil

– A kínai hatóságok az északi oldalra évente alig több mint 300 hegymászóengedélyt adnak ki, és ebben benne vannak a helyi és nepáli hegyi vezetők is. Engem az motivált különösen, hogy a magyart sokan genetikailag alkalmatlan népnek tartották a feladat teljesítésére.

– „Bónuszként” jött a betegségem: öt asztmás rohamot győztem le nyolcezer méter fölött, és agonizáltam magzatpózban. 2016 májusában feljutottam a világ tetejére. Milyen érzés a csúcsra érni mínusz harminc fokban? Fájdalmas! De megérte.

Észak-Amerika csúcsa, az alaszkai Denali (6194 m) következett 2017. július elején – sikertelenül.

Észak-Amerika legmagasabb pontján | Fotó: dr. Neszmélyi Emil

– A csúcstámadás előtt 5240 méteren volt az alaptábor. Akkora vihar kerekedett, hogy 6 napon át, napi 24 órában lehetetlenné tette az elindulást.

– Helikopterrel mentettek ki bennünket, miközben az egyik amerikai hegymászótársam súlyosan megsérült.

Dr. Neszmélyi Emil szeptemberben az oroszországi Elbrusz 5642 méteres csúcsát vette célba.

– A 7 Summits európai állomásán 2017. szeptember 14-én sok viszontagság után értem fel a kontinens tetejére.

– A közel tizenegy órán át tartó, embert próbáló, fájdalmasan kimerítő csúcsmászás meghaladta az Everest-csúcsmászásom időtartamát, ami 8 óra 45 percet tett ki. Persze, a nehézségük eltérő volt. Az Everest csúcsán a kimerültségtől még sírni sem volt erőm, az Elbruszon viszont maradt annyi bennem, hogy meginduljon pár könnycsepp az örömtől a szememben. A japán Mizuki Suzuki is akkor ért fel, kiderült, hogy a Kodály-módszert tanulta diákként. Vele a tokiói olimpia idején szeretnék ismét találkozni.

Paulra emlékezett az apja

Az Aconcagua Dél-Amerika legmagasabb pontja (6964 m), azt az akklimatizációt követően 2017 decemberében vette célba.

– A csúcstámadás napján, az utolsó hosszabb, meredek szakaszon már bukósisakot kellett viselni a várható sziklaomlás miatt. Roppant nehéz volt mászni a ritka levegő mellett, sok kalória égett el, de sikerült felérni, ehhez 8 óra 20 percre volt szükségünk a 3-as táborból.

– A csúcson találkoztam azzal a 62 éves amerikai apával, aki a fiára, Paulra emlékezett. Gyermekének az volt az álma, hogy felmásszon az Aconcagua csúcsára. De nem valósíthatta meg a tervét, mert autóbalesetben meghalt. Akkor határozta el az apja, hogy a hegy tetején búcsúzik el az elvesztett fiától, és elszórja a hamvait. Nem tudtam visszatartani a könnyeimet, ahogy az apa végleg elengedte Pault.

A Győzelem csúcsán

Második nekifutásra sem sikerült a Denali tetejére érnie 2018 júniusában, pedig már csak 80 méterre volt tőle.

– A Delta ­Force amerikai antiterrorista katonai alakulat tagjai is visszafordultak az óriási viharban, én sem tehettem mást, pedig már nagyon közel jártam a célhoz.

Következett Óceánia, azon belül is Indonézia.

– A Carstensz/Puncak Jaya sziklás, köves alaptáborába helikopterrel lehetett feljutni. Ez hirtelen 4300 méteres emelkedést jelentett tengerszintről, ami rendkívül megterhelő az emberi szervezetre. A tábor környékén a muzikális nevű új-guineai éneklő vadkutyák is élnek szép számban. Összesen 5 óra intenzív mászást követően értünk föl 4884 méterre 2018. október 21-én a Puncak Jaya csúcsára, ami indonézről fordítva a Győzelem csúcsát jelenti.

Az Antarktisz (azon belül az Antarktika, a kontinens legnagyobb szárazföldje) tavaly januárban elevenedett meg dr. Neszmélyi Emil előtt.

Az Antarktiszt is meghódította | Fotó: dr. Neszmélyi Emil

– Az Antarktiszon nincsenek települések, csupán kutatóállomások. Az Union-gleccser tábora a kiindulási pontja minden déli-sarkvidéki expedíciónak. Ritkán csökken a hőmérséklet –40 fok alá, és napközben sincs melegebb –15 foknál.

A legnagyobb kihívás az volt, hogy a ruházatomat a hőmérsékleti körülményekhez igazítsam. Könnyen fagyási sérüléseket szenvedhet bárki, és elveszítheti az ujjait.

– A csúcsra vezető utolsó szakaszon csak jégcsákánnyal a kezemben másztam, 4 fős kötélcsapatban. A legmagasabb ponton (4892 m) kiváló időjárás és gyönyörű kilátás fogadott bennünket.

A Reinhold Messner-féle 7 Summits sorozatban egyetlen kontinenscsúcs volt hátra, az észak-amerikai Denali.

– Korábban kétszer is megálljt parancsolt nekem a hegy. Ezúttal a cél az volt, hogy mielőbb elérjem a legfelsőbb tábort, és ha kell, vihar esetén is 6 napra elegendő élelmünk és ellátmányunk legyen, mert akár ennyi időre is fogságba kerülhetünk ezen a hegyen.

– Magashegyi expedíciózásban tapasztalt hegymászóra volt szükségem társ­ként, ő lett Koncz Ákos, a Megszállottak Klubjának elnöke. Az alaszkai hegycsúcsot 8 nap után értük el 2019. június 14-én. A csúcson, 6194 méter magasan a tengerszinti oxigén jelenlétének csupán fele állt rendelkezésre.

– Ezzel sikerült teljesítenem a 7 Summits Sorozat Messner-féle változatát, amit eddigre hozzávetőlegesen 330-an csináltak végig. A 7 Summits sorozatot az Everest nehezebb, északi oldalának teljesítésével kevesebb mint 50 ember tudta sikerrel zárni.

A jutalommászás

A Bass-féle 7 Summits híja már csak az ausztráliai Kosciuszko volt, ahová decemberben jutott el.

– A Kosciuszko csupán 2228 méter magas, vagyis ettől csak nagyobb kihívásokat teljesítettem korábban. Mégsem tudtam felhőtlenül örülni, mert Ausztráliában a bozóttüzes természeti katasztrófa mindenre rátelepedett. December 14-én indultunk el a thredbói síközpontból a Kosciuszko csúcsa felé.

– Noha ott ilyenkor nyár van, csúcs környékén még akadt bőven hó is. Amikor magasra emeltem a magyar zászlót, tudatosult bennem: teljesítettem a Bass-féle hét hegycsúcsot is. A sorstól jutalomnak tekintettem ezt a mászást.

Tettemmel azt bizonyítottam be, hogy a „genetikailag alkalmatlan magyarok” (azon belül is egy asztmás ügyvéd) képesek elérni a célt, egyébként pedig mindenkinek megvan a maga Everestje.

– Minden siker annyit ér, amennyit mások tudnak kivenni belőle. Még négy hegy izgat nagyon, és a terveimben szerepel egy északi- és egy déli-sarki gyaloglás is.

Nyíregyházán zsúfolt széksorok fogadták | Fotó: Dodó Ferenc

– Eddig közel 150 előadást tartottam, és egyik sem volt egyforma. Nyíregyházán is remekül éreztem magam. A város tengerszint feletti magassága 116 méter, mégsem annak „megmászása” volt a csúcs, hanem az érdeklődő közönség reakciója az élménybeszámolóm végén.

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában