ÉM-interjú Kate Marie Byrnes amerikai sajtóattaséval

Szerkesztőségünkben (is) járt miskolci látogatásakor Kate Marie Byrnes, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja. Előtte diákokkal találkozott.

Kate Marie Byrnes, a budapesti amerikai nagykövetség sajtóattaséja a múlt héten az Észak-Magyarország szerkesztőségében járt. Kiss László főszerkesztő a lapot, az azt kiadó Inform Média Kft.-t és a cég egyéb kiadványait mutatta be a sajtóattasénak – akinek társaságában volt John R. McGuire, a nagykövetség gazdasági tanácsosa –, majd Kate Marie Byrnes válaszolt kérdéseinkre.

ÉM:Milyen céllal utazott Miskolcra?

Kate Marie Byrnes: Nemrég jártunk a nagykövetünkkel Tiszaújvárosban és Sárospatakon. Ott hallottuk, hogy a Miskolci Egyetem milyen fantasztikus munkát végez, közösen a civil szféra képviselőivel. Ez volt tehát az egyik ok, ami miatt Miskolcra jöttem. A másik: a nagykövetség munkatársainak egyik vállalt feladata a diákok tájékoztatása az Egyesült Államok-beli lehetőségekről, illetve dialógus a magyar fiatalokkal az USA-ról.

ÉM: Miskolcon kiknek tartott tájékoztatót?

Kate Marie Byrnes: Kollégámmal közösen a Földes Ferenc Gimnáziumban jártunk, ahol mintegy száz diáknak tartottunk prezentációt.

ÉM: Mennyire vannak „képben” a gimnazisták?

Kate Marie Byrnes: Úgy érzékeltem, hogy hiányosak az ismereteik. Az előadás alatt mintha szégyenlősek lettek volna, utána azután sorra jöttek hozzám, hozzánk kérdezni.

ÉM: Mik a lehetőségeik?

Kate Marie Byrnes: Nagyon sok van, és akit érdekel, az találhat magának olyat, ami megfelel neki.

ÉM: Drága. Nem?

Kate Marie Byrnes: Ösztöndíj és egyéb támogatási lehetőségek is vannak. Ezeknek is utánanézhet az érdeklődő.

ÉM: Hol?

Kate Marie Byrnes: Például nálunk. A honlapunkon. Vagy a Miskolci Egyetem keretein belül működő Inforrás tanácsadó irodánál.

ÉM: Vajon hány magyar diák tanul az USA-ban? Könnyen vagy nehezen kapnak vízumot?

Kate Marie Byrnes: Hogy összesen hányan vannak, azt nem tudom, azt viszont igen, hogy évente mintegy kétezer diákvízumot adunk ki. És nemcsak egyetemen, főiskolán tanulhatnak, tanulnak nálunk magyarok, hanem középiskolában is. Ezt is jó, ha minél többen tudják. A kérvényezők majdnem kilencven százaléka megkapja a vízumot.

Szabados Gábor: szabados@inform.hu

 

Az amerikai nagykövetség honlapja: www.usembassy.hu

Az Inforrás (a Miskolci Egyetem Diákirodájának) honlapja: www.mehok.uni-miskolc.hu/diakiroda/kulfold.php
hirdetés