ÉM-vita a miskolci főutcáról

A miskolci főutca
A miskolci főutca
Miskolc – Az Észak-Magyarország napilap vitafórumot rendezett csütörtökön, melynek témája Miskolc főutcájának jövője volt.  ÉM-vita a miskolci főutcáról 2006.10.26. video

18.15

Bernáth Attila felvetette, hogy hiányzik a belvárosból a rendőrőrs, ami régebben volt, mert az nagyobb biztonságot nyújtana  belvárosban élőknek.

Pásztor Albert városi rendőrkapitány erre úgy reagált, hogy hetek telnek el úgy, hogy nem történik bűncselekmény a belvárosban, ami történik az is azért, mert kezd visszatérni az élet a főutcára. Nem tartja indokoltnak a belvárosi őrs visszaállítását, hanem a térfigyelő rendszer bővítésében látja a megoldást.

Ezzel véget ért az ÉM-vita

18.01

Viszlai József építész szerint a problémát az okozza, hogy 10-15 éve a főutca foghíjait nem beépítették, hanem a tűzfalakat homlokzatosították. Most nem lehet mit tenni a tűzfalra vágott ablakokra.

Kosdi Attila erre úgy reagált, hogy nem az a baj, hogy új társasházak épülnek a belvárosban, hanem az, hogy üzleti megfontolások miatt ezek túl magasak. Az örökségvédelmi hivatal kezdeményezni fogja a város felé, hogy alacsonyabb házak épüljenek.

17.39
A Széchenyi utca 20. szám alatt él az egyik nyugdíjas pedagógus, aki felszólalásában sötét kriptához hasonlította belvárosi lakását. Az udvarban ugyanis társasház épül, ami miatt kivágták a fákat, és szinte befalazták a régi épületben lakókat.

17.21
A színház épületének színe valóban vitatott – válaszolt a felvetésekre Kosdi Attila. A tervező azonban azzal magyarázta a fehér színt, hogy ez a klasszicizmus színe.  -Vannak persze tévedések – mondta, utalva Nemzeti Múzeum festésére -, de legfeljebb majd 10 év múlva átfestjük a színházat.

17.14
A főutcán történő munkákkal kapcsolatos ellenvetéseit vázolta Horváth Béla, Miskolc nyugalmazott főépítésze. Említette és elhibázottnak tartja a Rákóczi-ház épületének megemelését. Kifogásolta a színház fehér színét. Mint mondta, ez az épület mindig is sárga volt. 10 éven belül másodízben újították föl a színházat, először 2 milliárdért, most 60 millióért, a munkák minősége pedig kívánni valót hagy maga után.

– Nem új várost kell építeni, hanem míves módon megújítani a meglévőt – hangsúlyozta Horváth Béla. Megjegyezte: sokan abban érdekeltek, hogy minél drágább legyen, ami elkészül.

16.58
Az örökségvédelmi hivatal és városvezetés két évvel ezelőtt közösen vizsgálta, van-e még Miskolcnak történelmi része, amit még vissza lehet állítani – mondta el Kosdi Attila, hozzátéve: a város folyamatos építészeti fejlődését az “iszonyatos kilengések” akadályozzák: egyszer egyik épület sem műemlék, máskor pedig az egész főutca az.

16.49
A fórum egyik résztvevőjének felvetésére válaszolva Bernáth Attila elmondta: a Plaza Projekt csupán a kereskedelmi megújulás projektje, mely megteremti a forrásokat a főutca rekonstrukciójához. A város ingatlankezelője szívesen veszi a lakók észrevételeit. Egy ilyen észrevétel nyomán őrzik telephelyükön az egyik utca eredeti kockaköveit, melyeket vissza fognak építeni.

16.29
A Főutca Plaza projekt keretében folyik a főutcán álló épületek felújítása – tájékoztatta a jelenlévőket a fórumon Bernáth Attila. A főutca 97 háza közül 22 nem igényel rekonstrukciót. Az önkormányzati tulajdonban lévő épültek mind megújulnak, a társasházként működőknek pedig 40 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha vállalják homlokzatuk megújítását. Az igazgató beszámolt arról is, hogy ennek ellenére sok tulajdonos nem vállalja a rekonstrukcó költségeit.

– Pedig a főutcán lakni nemcsak jog, hanem kötelezettség is – fogalmazott.

16.20
Megkezdődött a fórum, ahol a meghívott vendégek közül megjelent dr. Bernáth Attila, a Miskolc Holding Zrt. stratégiai igazgatója, Vargha Tibor, a városháza fôosztályvezetôje, Viszlai József építész, a V+A Kft. Vezetôje és dr. Pásztor Albert ezredes, a miskolci rendôrkapitányság vezetôje.

Olajos Csaba helyett Bernáth Mihály jelent meg. Az AVE-t Vincze Anikó képviseli. Kosdik Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal miskolci irodájának helyettes vezetôje később jön.
hirdetés