ÉM-vitafórum a pártok képviselőivel

ÉM-vitafórum a pártok képviselőivel
Az Észak-Magyarország vitafórumát az Ifjúsági és Szabadidő Házban tartják csütörtökön. Téma: a 2006-os parlamenti választás, a pártok megyénk jövőjét érintő elképzelései. &nbspvideo

Meghívott vendégek: a megyénkben területi listát állított pártok listavezetői, szakértői. Szabó György (MSZP), Ódor Ferenc (Fidesz), T. Asztalos Ildikó (SZDSZ), dr. Jánosdeák Gábor (MDF), Szabó Elek (Magyar Vidék és Polgári Párt), dr. Takács András (Centrum Összefogás Magyarországért), Soltész Imre István (MIÉP – Jobbik)

A rendezvényről bővebben hamarosan tudósítjuk Önöket.

A meghívott vendégek a helyzetelemzéssel kezdték a fórumot.

Ódor Ferenc (Fidesz) elmondta, hogy megyénk lakosságának száma egyre csökken, mert nem történtek meg az új beruházások, és nem történt meg új iparág bevezetése. Ebben a kérdésben a nagy pártoknak konszenzusra kellene jutniuk. Jónak ítélte meg viszont a Miskolci egyetem és a megye középiskoláinak oktatási színvonalát, viszont nem történt meg a szakképzés rendbetétele. Ennek gondjai a magyar gazdaságban fognak jelentkezni. Megemlítette még, hogy csökkent a megyében a sportolási lehetőség, az önkormányzatok alulfinanszírozása miatt.

Szabó György (MSZP) sem elégedett a megye helyzetével. Mint mondta, másfél évtizede küszködünk az ipari szerkezet átalakításával. Azonban még soha nem lépett ennyit előre B.-A.-Z. megye, mint az elmúlt négy évben. Említette az egészségügyi intézmények felújítását, csatornázást, útépítést és hogy az idegenforgalom minél nagyobb szerepet kap. A foglalkoztatás elég súlyos gond, de elindultunk a felzárkóztatás útját.

Dr. Takács András (Centrum Összefogás Magyarországért) szerint a megye nem tudta megteremteni azokat a feltételeket, amelyek csökkentették volna a munkanélküliséget. Ennek következménye, hogy csökkent a gyermeklétszám is. Kiemelte még, hogy tragikus állapotban vannak a megye útjai.

T. Asztalos Ildikó (SZDSZ) is azt hangsúlyozta, hogy a megye gazdasága nem a legjobb, azonban az uniós pályázatok nagyságát nézve megyénk országos szinten a harmadik helyen áll.

A második körben a pártok képviselői a megyére vonatkozó programjukról beszéltek.

Szabó Elek (Magyar Vidék és Polgári Párt) megállapította, hogy Magyarország államadóssága nőtt, a munkahelyek száma viszont csökkent. Ez azt mutatja, hogy az eddigi kormányzó pártok nem látták el jól a feladatukat. Ő a mezőgazdaság terén biogazdálkodásban látja a lehetőséget. Véleménye szerint nem a külföldi vállalatokat kellene támogatni, hanem a magyar vállalkozókat. Az egészségügy helyzetéről elmondta, a kórházak elhanyagoltak, a fiatal orvosok külföldre mennek. Magyarországon nincs magyar bank, így a vállalkozások nem tudnak valóban kedvezményes hiteleket kapni.

Dr. Jánosdeák Gábor (MDF) a kistérségek szerepét hangsúlyozta és azt, hogy a programoknak ciklusokon és pártokon átívelőnek kell lenni. A helyi problémákat leginkább a kistérségek érzik, a felülről jövő nagy programok oldhatják meg ezeket. Megyénkre nézve az a jó program, amely megállítja a népesség fogyását.

T. Asztalos Ildikó (SZDSZ) úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ országos programja megyénket is erősíteni fogja. Legfontosabb elemei a gazdaság erősítése, környezet állapotának fejlesztése, és a társadalmi kohézió.

Dr. Takács András (Centrum Összefogás Magyarországért) szerint egyik pártnak sincs megyénkre vonatkozó programja. A Centrum párt képviselői a jelenlegi Magyarországot próbálják szebbé, jobbá tenni. Fontos feladatnak tartja, hogy az emberek olyan munkát végezzenek, amely megfelel képzettségüknek. Említette a közmunka programot, amellyel meg lehet oldani a vízelvezető árkok rendbe tételét. További feladat még a közúthálózat felújítása, fejlesztése a részmunkaidős foglalkoztatás erősítése, feketemunka háttérbeszorítása és a természeti adottságok jobb kihasználása.

Szabó György (MSZP) felszólalását azzal kezdte, hogy pártjának programját a megyei feladatokhoz igazodva állították elő. Fontos cél az utak fejlesztése, az autópálya továbbépítése, a vasút korszerűsítése, víztározó építése. Kiemelte, ahhoz, hogy valóban a megye továbbfejlődjön, befektetésre van szükség. Hangsúlyozta még az idegenforgalom szerepét is.

Ódor Ferenc (MSZP) elmondta, programjuk, mint ahogy a plakátokon is olvasható, a munka otthon, család fontosságára épít. Ezen belül jelentős cél a munkahelyteremtés, a fiatal diplomás pályakezdők támogatása, a járulékterhek csökkentése, a közbeszerzési törvény módosítása, az élelmiszer ellenőrzés fokozása.

Soltész Imre (MIÉP – Jobbik) felszólalásában azt emelte ki, nem értenek egyet a liberális oktatáspolitikával, amely következtében a kistelepülések oktatási iskoláit bezárták. Hangsúlyozta, hogy vissza kell állítani a nyugdíjkorhatárt 55 illetve 60 évre, bevezetnék a főállású anyaságot, ingyenes gyógyszer és alapellátást.

A fórumon kisebb vita alakult ki T. Asztalos Ildikó és Szabó Elek között. Utóbbi politikus azt hangsúlyozta, hogy a szakképzést kellene előtérbe helyezni, mert ha megvalósulnak a munkahelyteremtő programok, nem tudni, kik fognak ezeken a munkahelyeken dolgozni. Szerinte ma már az iskolákban nem jó pedagógusok tanítanak.

T. Asztalos Ildikó erre úgy reagált, nem a pedagógusokkal van baj, hanem azzal, hogy a szakmát tanuló fiataloknak nem áll rendelkezésükre gyakorlati munkahely. Nincsenek olyan nagyvállalatok amelyek fogadnák a szakképzésben résztvevő diákokat. Hangsúlyozta, a versenyképes oktatás mindenki érdeke, a mai vállalatok már csak a használható tudással rendelkezőket foglalkoztatják.

Több politikus kritizálta a kétszintű érettségit.

A jelenlévők kérdezhettek a pártok képviselőitől

Az első kérdés az volt, hogy valódi-e Magyarországon a többpártrendszer és szükséges-e egyáltalán.

A kérdésre válaszolva Szabó György (MSZP) úgy fogalmazott, örülne, ha kettőnél több párt kerülne a parlamentbe. Azt is elmondta, hogy az MSZP soha nem akarta a koalíciós partnert háttérbe szorítani. És ha a kis pártok az esélyegyenlőtlenségről beszélnek, akkor azt tudja nekik tanácsolni, hogy tehetséges politikusok által erősödjenek meg.

Szabó Elek (Magyar Vidék és Polgári Párt) a témával kapcsolatban kifejtette, hogy szükség van a kisebb pártokra a kontroll miatt. Azt kell elérni, hogy egy párt magában ne tudjon kormányt alakítani. Ha kell, meg kell zsarolni a nagy pártokat.

Dr. Jánosdeák Gábor (MDF) azt sajnálja, hogy nem törölték el az ajánló cédulákat és hogy nem vették lejjebb a parlamentbe jutás küszöbét.

 

Milyen konkrét elképzelései vannak a pártok képviselőinek munkahelyteremtésre, tette föl a kérdést a fórum egyik résztvevője.

– Egyikőnknél sincs a bölcsek köve- válaszolta dr. Jánosdeák Gábor (MDF). – Nem tudhatjuk, hogy a programunkban megfogalmazott elképzelésekből mennyit tudunk megvalósítani. A politikusok felelőssége az, hogy szakembereket vonjanak be ezekbe a kérdésekbe.

T. Asztalos Ildkió a kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy munkahelyek sajnos nem teremnek, a kormánynak nincs teljeskörű hatása a vállalkozásokra, befektetőkre. A munkahelyek alakítására azonban lehetőségeket teremthet. Nagy hangsúlyt kell fektetni a kedvező adózásra és a szakképzésre.
hirdetés