Ma indul a Tehénparádé a fővárosban

Pénteken indul a Tehénparádé Budapesten. A főváros különböző pontjain több mint 50 kortárs képzőművész által készített, életnagyságú tehénszobrot állítanak fel a többi között a Liszt Ferenc téren, a Szabadság téren és a Moszkva téren.

Az extravagáns kiállítás célja, hogy bemutatassa a magyar kortárs képzőművészetet, a tehenek többségét ugyanis neves hazai kortárs művészek készítették el.

A Tehénparádét először 1998-ban Zürichben rendezték meg, azóta már a világ számos városban – így például Londonban, New Yorkban, Tokióban, Brüsszelben és Stockholmban – is volt hasonló rendezvény.
Itthon a kiállítás pályázatát tavaly írták ki, a zsűri csaknem 900 pályaműből válogatta ki a legjobbakat. A pályázatra semmilyen megkötés nem volt, az azonban fontos szempont volt, hogy a tehenet az alkotók ne csak dekorációs elemként, hanem szokatlan formát öltött képzőművészeti alkotásként értelmezzék – mondta a pénteki sajtótájékoztatón a kiállítás projektvezetője.

Csikós Gergely közölte, az alkotók között egyaránt megtalálhatók neves magyar képzőművészek – mint például Wahorn András -, de van köztük fogorvos, biokémikus, gyesen levő kismama vagy esztergályos is.

A sajtótájékoztatón részt vett Demszky Gábor főpolgármester is, aki örömét fejezte ki, hogy Budapest is otthont ad az elképzelésnek.

A színes tehenek szeptember 10-ig lesznek láthatók. Az érdeklődők a jövő héten már térképen is tájékozódhatnak arról, hogy Budapest mely pontján találkohatnak tehenekkel. A “tehénnnavigátor” a www.cowparade.hu honlapon tekinthető majd meg.

A kiállítás a városlakók szórakoztatásán túl jótékony célokat is szolgál. Novemberben elárverezik a szobrokat, a bevételt pedig a fogyatékkal élőket támogató Mosolyország Alapítványnak, és a daganatos betegségben szenvedő gyerekek táboroztatását segítő Bátor Tábor Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.
hirdetés