Ma már akár puskalövések nélkül is meg lehet támadni egy országot

A Magyar Honvédségnek meg kell tudni szólítania a fiatalokat
A Magyar Honvédségnek meg kell tudni szólítania a fiatalokat - © Fotó: HBN-Archív, Derencsényi IStván
Nyíregyháza – A honvédség megjelenésében, infrastruktúrájában és eszközparkját tekintve is megújul, ehhez kapcsolódóan változtatni kell az oktatáson, de a katonák körülményein is – mondta el Deme László és hozzátette: mindezt a kor kihívásaira válaszolva, a digitalizációt is segítségül híva kell megtenni úgy, hogy meg kell felelni az európai uniós, illetve a NATO-tagságból eredő kötelezettségeknek is.

Megváltozott műveleti tér

– A honvédségi program végrehajtásának egyik legfontosabb eleme a humán erőforrás megújítása, az aktív és a tartalékos állomány megtartása, illetve bővítése – ezekre már megvannak a konkrét terveink. Növelnünk kell a hadiipar teljesítményét – ennek jegyében elindul a kézifegyverek, gépkarabélyok, irányzékok és optikai eszközök gyártása, de nőni fog a honvédség harckocsi- és páncéltörő képessége is. Azok az eszközök, amelyekkel ma a fiatalok számítógépes játékokon találkoznak, nem is olyan sokára realitássá válnak, modernizáljuk az egyéni felszereléseket, a légierő új gépekkel gazdagodik. Ez utóbbi azért nagyon fontos, mert jelenleg közel ezer katonánk van külföldön különböző missziókban – többek között Koszovóban, Afganisztánban, Cipruson –, a szállításuk pedig stratégiai fontosságú. Az utóbbi években megváltozott és kibővült a műveleti tér, hiszen a kibertér és az űr is idetartozik: ma már puskalövések nélkül meg lehet támadni egy országot, elég egy zavaróeszköz ahhoz, hogy megbénuljon például a teljes elektronikai rendszer. Nekünk viszont akkor is tudnunk kell tevékenykedni, ha lekapcsolják a villanyt – ezért nem mindegy, milyen kiképzést kapnak a katonáink. Az oktatásba be kell építenünk a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket, hiszen az gyorsabbá és megalapozottabbá teheti a döntéseket – például azzal, ha egy katona úgy megy be egy veszélyes helyre, hogy a fegyverén lévő kamera képét látja a tőle akár kilométerekre lévő parancsnoka.

– A megújulás része lesz a laktanyák modernizációja, mert fontos, hogy a katonák XXI. századi körülmények között töltsék a mindennapjaikat, több sportolási lehetőséghez és szabadidős programhoz jussanak. Ha minden változik, a szabályzatnak is módosulnia kell, igazodva a kor kihívásaihoz – mondta az ezredes, aki egy kölcseys diák kérdésére válaszolva arról is beszélt, miért jó katonának lenni.

Lemondásokkal járó hivatás

– Azokban az országokban, ahol a nem túl távoli múltban háborúk voltak, nem is kérdés, hogy a fiatalok a felnőttkoruk egy részét katonaként töltik. Nálunk szerencsére nem ez a helyzet, így a mi dolgunk megértetni a fiatalabb korosztály tagjaival, hogy a honvédségnek szüksége van rájuk. Az ország szuverenitását meg kell védeni, ezt pedig csak katonákkal lehet. Ez egy változatos, kihívásokkal teli hivatás, lehet tanulni, világot látni, és meg lehet tapasztalni az összetartozás érzését. A katonák társakkal dolgoznak, mindig van valaki, akire számíthatnak, és aki ezt megtapasztalta, az az élete minden percét ennek tudatában éli majd meg.

– Amikor Afganisztánban voltunk, nem volt például víz, így amikor hazajöttünk, teljesen másként éltük meg, hogy ha kinyitottunk egy csapot, vízhez jutottunk – annak, aki ezt még nem tapasztalta, nem lehet megmagyarázni. Lemondásokkal járó, de szép hivatás ez, amit csak szívvel-lélekkel lehet csinálni – enélkül nem érdemes és nem is szabad – mondta az ezredes.

SZA
hirdetés