Ma már ritkának számítanak – etessük a verebeket is!

Ma már ritkának számítanak – etessük a verebeket is!
© Fotó: Hoványi Péter
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Sokan panaszkodnak a verebekre, amiért “eleszik az eleséget az értékes madarak elől”, ám a verébmentes odúk és etetők ideje lejárt: ezek a madarak Európa jelentős részén már ritkának számítanak.


Néhány évtizeddel ezelőtt annyi volt még belőlük, hogy széles körben alkalmaztak verébmentes odúkat és etetőket. Azonban kevesebb, mint egy emberöltő alatt sokat romlott a helyzet, Európa sok részén a verebeknek ma már ritkának számítanak – figyelmeztet holnapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Magyarország szerencsére még nem tart itt, verebeink állománya egyelőre nem csökken kimutathatóan, ez a stabilitás ugyanakkor csak odafigyeléssel, gondoskodással tartható fenn, s ennek fontos része a téli etetés is.

Nem zavarják el a cinegéket – az igazság az, hogy a cinegék nem ijednek meg az etető többi madarától. Az “elűzött cinege” megfigyelések hátterében nem az ijedtség, hanem a magevőkétől eltérő táplálkozási stratégia áll. Míg a pintyfélék a maghalom közepébe ülve folyamatosan az etetőn szeretnek tartózkodni, a cinegék egy-két napraforgómagot felkapva a sűrű bokrosba húzódnak, hogy ott bontsák fel a magot. Ez az oka annak, hogy fürgén ide-oda ugrálva látjuk őket az etetőn, nem pedig a “félelem” a verebektől.

A csapatosan mozgó, maghántoló táplálkozású verebek nélkülözhetetlen részét képezik az etetők asztalközösségének mint az áttelelő rovarevő énekesek több fajának alapvető táplálékbázist “előállító” madarak.

Verébmentes Európa?

Nyugat-Európa jelentős részén a veréb – különösen 2007 madara, a mezei veréb – ma már ritkának számít, de vannak olyan régiók is, ahol úgy növekedett fel egy most tizenéves generáció, hogy nem találkozhattak a bokrok között csiripelő madarakkal. Kontinensünkön a verebek járulékos áldozatai az élőhelyek átalakításának, Kínában a tudatos verébirtó hadjáratnak minimum harmincmillió ember is áldozatául esett.

A nem is olyan szürke, ma már nem is annyira gyakori verebek kíméletéről szóló természetvédelmi, ökológiai érvek mellett el kell mondani, hogy ezek a csoportokban élő madarak rendkívül érdekesek, gyakran kimondottan jópofák is. Ha rászánjuk az időt a megfigyelésükre, megértjük, hogy miért lenne szegényebb a világ nélkülük.


Ne feledkezzünk el télen sem a madarakról!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A téli programok közé tartozik a madarak etetése is. A nyár egyik legnagyobb élménye, ha az ember kiül a teraszra, erkélyre, udvarra, és hallgatja a madárfüttyöt. Ezt azonban télen sem kell nélkülöznünk, elég csak egy etetőt és elemózsiát kitennünk a madarak számá...

Nyíregyháza - Fontos, hogy a madár­etetőt olyan helyre tegyük, ahol a macska nem érheti el. A téli madáretetés, ami hazánkban is régi hagyomány, nagyon hasznos tevékenység. Egyrészt jóllaknak a madarak, amelyek ilyenkor nehezebben találnak ennivalót, másrészt közelebbről, akár a fűtött szoba abla...

A madáretetőt akár gyermekeink segítségével is elkészíthetjük
Nyíregyháza - Egy egyszerű etetőt ki lehet alakítani például cukorkásdobozból is. Nemrégiben arról írtunk, miért is fontos a madarak téli táplálása, most pedig ahhoz adunk néhány tippet, hogyan is készítsünk madáretetőt. Ahogy korábban, ezúttal is Petrilláné Bar­tha Enikő, a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Mikló...
hirdetés