Ma tüntet a HÖOK a tandíj ellen

Budapest, Debrecen – Legalább tízezer diákot és szülőt várnak csütörtökön a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tandíjellenes tüntetésére a budai Várba.

A demonstráció előreláthatólag délután fél öttől hatig tart, és számos vidéki egyetem, valamint társadalmi szervezet jelezte már, hogy csatlakozna a megmozduláshoz.

A HÖOK október 5-ig adott időt a kormánynak arra, hogy visszavonja a felsőoktatási törvény tandíjra vonatkozó részét. Mivel a határidő lejárt, de a kabinet továbbra sem a hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni a hallgatókkal, sőt a tandíj megtartásával fogadta el múlt hétfőn a felsőoktatási törvény módosítását, a tüntetés elkerülhetetlenné vált – mondta korábban Schőberl Márton, a HÖOK egyik elnökségi tagja.

Nagy Zoltán alelnök a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: a tüntetők három órától gyülekeznek a Dísz téren. Fél ötig filmvetítések, illetve zenei bejátszások lesznek, utána kezdődnek a beszédek. Elsőként Nagy Zoltán szól a tüntetőkhöz, aztán egy film következik, majd Ekler Gergely, a HÖOK elnöke mond beszédet. Eddig a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Liga Szakszervezetek, illetve számos szülői szervezet jelezte, hogy támogatja a HÖOK-ot és részt vesz a demonstráción. A szónokok között lesz Justin Fenech, az Európai Hallgatók vezetője is – tette hozzá Nagy Zoltán.

A HÖOK alelnöke elmondta, a Vári Lakosok Egyesülete nyílt levélben kifogásolta a tandíjellenes tüntetés helyszínét. A HÖOK több lehetőséget is felvázolt, és végül a hatóságok javaslatára döntött a budai Vár mellett. A rendőrség biztosítani fogja a közintézmények zavartalan működését, a lakosok pedig remélhetőleg tolerálják majd a diákok alkotmányos jogainak gyakorlását – fogalmazott Nagy Zoltán.

A szervezet múlt hétfőn rektori szünetet kért a demonstráció napjára azért, hogy a diákok mindenképpen részt tudjanak venni a rendezvényen. Az ELTE, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem rektori titkárságán azt mondták, nem lesz tanítási szünet csütörtökön, de senkit sem akadályoznak meg abban, ha el akar menni a tüntetésre. Úgy tudni, a Corvinuson aznap nem vezetnek katalógust, és dolgozatot sem íratnak.

A Szegedi Tudományegyetemen sem rendeltek el rektori szünetet október 19-re, de a helyi HÖK ettől függetlenül legalább ezer diákot mozgósított a várbeli tünetésre. A szegedi hallgatók dél körül szállnak vonatra, és a Szarvasi, illetve Kecskeméti Főiskola diákjaival együtt délután négykor érkeznek a budai Várba. A Pécsi Tudományegyetemen sem lesz rektori szünet, de a diákok karonként 1-1 busszal készülnek csütörtökön a fővárosba. Ez körülbelül 400-450 diákot jelent – mondta korábban a helyi HÖK-elnök a Független Hírügynökségnek.

Körösparti Péter, a Debreceni Tudományegyetem HÖK-elnöke nem tud arról, hogy a rektor szünetet rendelne el csütörtökre, és mint mondta, nem is szerveznek külön járatot Budapestre, ahogy a többiek. A debreceni diákok kedd estére szerveztek egy tandíjellenes megmozdulást, amin több száz diák vett részt.

Ha a csütörtöki tüntetés nem hoz eredményt, a HÖOK szerint további demonstrációkra lehet számítani. A hallgatók érdekképviselete partnernek tekinti magát a felsőoktatási rendszer átalakításában, de nem hagyja, hogy lesöpörjék a javaslataikat az asztalról – mondta kedden Debrecenben Schőberl Márton elnökségi tag.
hirdetés