Ma ülésezik az OÉT – kiderül, honnan lesz meg az 1350 milliárd?

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szombati ülésén jelenti be a miniszterelnök az államháztartási egyensúly megteremtésének konkrét lépéseit.

Gyurcsány Ferenc a költségvetéssel kapcsolatban a kormányprogram vitájában azt mondta, hogy az idén a tervezettnél jóval nagyobb, a GDP 8 százaléka lesz a hiány – de csak akkor, ha a kormány a lehető leghamarabb megteszi az ehhez szükséges intézkedéseket.

Konkrétumok eddig nem hangzottak el a terveztt lépésekről, de az már kiderült, hogy például a gázárak és a távolsági közlekedés támogatási rendszeréhez hozzányúlnak. Emellett minden bizonnyal emelkedik a középső, jelenleg 15 százalékos áfakulcs és a szintén 15 százalékos eva.

A pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy az idén 350 milliárd, jövőre pedig 1000 milliárd forint költségvetési hiánycsökkentést vár a kormány az egyenlegjavító intézkedésektől. Veres János közlése szerint a 350 milliárdos idei korrekció fele-fele arányban kiadáscsökkentésből és bevételnövelésből áll majd. Az új kabinet a hétfői kormányülésen fogadja el a végleges tervezeteket.

Az OÉT plenáris ülésén Gyurcsány Ferenc mellett ott lesz Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Gyurcsány Ferenc még május végén kezdeményezte az OÉT összehívását a kormányalakítást követő napra, miután találkozott a magyarországi munkáltatók képviselőivel a parlamentben.
hirdetés