Ma van a WC világnapja

Kétlem, hogy bárkinek is görcsbe rándult volna a gyomra a száraz információ hallattán: szerdán volt a WC világnapja. Már, ha egyáltalán célba ért az információ, és nem dugult el a hírcsatornában.

Honnan fúj a szél? Nos, egy szingapúri nonprofit szervezetnél vettek mély levegőt az ezredforduló után, kezdeményezésükre elérték, hogy november 19-e a WC világnapjává nemesüljön. Az 53 országot tömörítő WTO, a wc-világszervezet felmérése szerint (vajh, mi lehetett a munkamódszer?) évente 200 millió tonna emberi széklet kerül a természetbe, szennyezve ezáltal a környezetet.

Szabolcs-szatmár-beregi adatot keresve sem találni, a megyénkre eső részt nehéz tételesíteni. Ettől is felbecsülhetetlenebb a kimutatás, melyből kifolyólag világszerte 2,5 milliárd ember nem tud manapság „európai körülmények” között vécére járni. Puritánok mifelénk is vannak, gázos a helyzet falvaink lepukkant telepein, gondoljunk a közelmúlt hepatitisz-fertőzésére. Ahány ház, annyi szokás, ahány alak, annyi salak.

Az anyagcsere-folyamat globális kérdés, mégis aligha gyűrűzik a válság a sártekén. Legalább e téren nem szabad bevezetni megszorító intézkedéseket. Világnap ide vagy oda, ha eljön az ideje, akkor ami a csövön kifér…

Kapcsolódó cikkek:

– Ladányi Tóth Lajos –
hirdetés