Ma van Nelson Mandela 90. születésnapja

Családjával ünnepli 90. születésnapját Nelson Mandela pénteken a dél-afrikai Qunuban, szülőfalujában. Szombaton pedig 500 fős ünnepséget rendeznek, amelyen a világ vezető politikusai is részt vesznek. A jókívánságok pedig az egész világról érkeznek, Interneten, újságokban és rádióban is.

Dél-Afrika első fekete elnöke és az apartheid rendszer elleni küzdelem legendás alakja július 18-án tölti be 90. életévét. Pénteken családjával ünnepel, hiszen ez egyben tizedik házassági évfordulója is harmadik feleségével, Graca Machellel. Mandela egyik unokája azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy meglepetést terveznek a Nobel-békedíjas politikus születésnapjára, ezért nem árul el részleteket a családi ünnepségről.

Szombaton szintén Mandela gyerekkori otthonában, a dél-afrikai Qunu faluban rendeznek hivatalos ünnepséget. Az 500 vendég között lesz Thabo Mbeki jelenlegi dél-afrikai elnök, valamint az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) vezetője, Jacob Zuma is.

Az ország más részein bokszmeccsel és koncerttel ünneplik a legendás vezetőt. Születésnapi jókívánságokat azonban nemcsak honfitársaitól kap Mandela. Tisztelői világszerte különleges internetes oldalakon, újságokban és rádióadásokban üdvözlik a politikust.

Mandela tiszteletére egyébként már június végén óriási születésnapi koncertet rendeztek a londoni Hyde parkban. A rendezvény szervezői a bevételéből a volt dél-afrikai elnök 46664 nevű, az AIDS-elleni küzdelmet segítő alapítványát támogatják. A londoni koncertre is összesen 46664 belépőt adtak el, amelyek darabja 65 fontba (19.500 forintba) került. Két nappal a koncert előtt díszvacsorát adtak a politikus tiszteletére a brit fővárosban. A vacsoravendégek között volt a fellépőkön kívül Gordon Brown brit miniszterelnök és Bill Clinton volt amerikai elnök is, valamint az amerikai talk show házigazda Oprah Winfrey, és számos színész, köztük Robert De Niro, Will Smith és Uma Thurman.

A 46664-es szám eredete egyébként az, hogy Mandela ezt a számot viselte 27 börtönéve alatt. A jogvégzett ifjú Mandelát az apartheid ellen harcoló Afrikai Nemzeti Kongresszus egyik vezetőjeként fogták el a sharpeville-i mészárlás után, majd 1964-ben szabotázs és a kormány megbuktatására szőtt összeesküvés vádjával életfogytiglanra ítélték. Mandela végül 27 évig raboskodott, nagyrészt a hírhedt fokföldi Robben-sziget börtönében. A reformer fehér politikai vezetők, főleg Frederik Willem de Klerk elnök józan belátásának köszönhetően megindult az olvadás Dél-Afrikában, amelynek eredményeként Mandela 1990-ben kiszabadult. Ezután megkapta a Nobel-békedíjat, és a köztársaság első szabad választásain Dél-Afrika első fekete elnöke lett 1994-től 1999-ig.
hirdetés