Járvány

2020.04.30. 10:48

Operatív Törzs: intézményparancsnokokat neveztek ki több idősotthon élére (videó)

Az új fertőzöttek száma kiegyenlített, de a járvány nem zajlott le, ezért nagyon óvatos és fegyelmezett viselkedést kér az országos tisztifőorvos.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az Operatív Törzs napi beszámolója előtt a kijárási korlátozásra vonatkozó változások részleteiről tartott tájékoztatót, az erről szóló cikkünket ide kattintva tudja elérni.

Az Operatív Törzs beszámolója előtt Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok arról beszélt, hogy mostantól a 200 főnél népesebb idősotthonok élére parancsnok kerülhet. 18 ilyen intézmény van, ebből 8 önkormányzati, 3 egyházi, 2 magánkézben van. Az intézmények fenntartóinak a felelősségét a parancsnokok nem veszik át – mondta Halmosi.

Müller Cecília arról beszélt, hogy továbbra is az idősek vannak a legnagyobb veszélyben a vírus miatt. A vírusok gócai az idősotthonok és a kórházakban azok az osztályok, ahol ápolnak koronavírusos betegeket – mondta a tisztifőorvos.

Közös sikerünk, hogy a járványgörbe kiegyenlítődni látszik, és kiegyensúlyozott az új fertőzöttek száma, de a járvány nem zajlott le – mondta az országos tisztifőorvos. A kormányzati döntések nem jelentik azt, hogy fellélegezhetnénk – mondta Müller. Az egészségügy felkészült, senki nem maradhat ellátatlanul. Nagyon óvatos és fegyelmezett viselkedést kért Müller Cecília mindenkitől.

A járványügyi adatokról szólva azt mondta a tisztifőorvos, hogy Budapest és Pest megyében 62 százaléka van a feltárt fertőzéseknek, és a meghaltak aránya is ennyi ebben a régióban. Továbbra is zajlik az egészségügyi dolgozók oktatása, mivel már közel ezer ember van kórházban a fertőzés miatt. 54 beteg van lélegeztetőgépen – mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy sokaknak nincs lehetősége az anyák napján kifejezni közvetlenül a szeretetüket. A közös háztartásban élőknek könnyű a helyzete. A többiek esetében a modern informatikai eszközök használata jöhet szóba. A virágok vásárlásáról azt mondta, hogy annak megteremtődött a lehetősége a virágboltok nyitvatartásával. Müller Cecília végül személyesen köszöntötte 88 éves édesanyját.

Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok és az Operatív Törzs tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

A tisztifőorvos beszámolója után Kiss Róbert arról beszélt, hogy hatályba lépett az a kormányrendelet, ami alapos indoknak minősíti a kijárási korlátozás esetén a tanulmányi kötelezettséget, így érettségizni is el lehet menni azoknak, akiknek erre jogosultsága van.

10 ezer fölé nőtt a hatósági házi karanténok száma – mondta Kiss Róbert. A kijárási korlátozással kapcsolatban több mint ezer rendőri intézkedés volt magatartásszegés miatt az elmúlt 24 órában – mondta. 304-re nőtt a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma, ezekben az eljárásokban 56 személyt hallgattak ki gyanúsítottként.

Az Origo kérdésére azt mondta Müller Cecília, hogy a járvány visszaszorítása megtörtént, de valóban vannak gócok a zárt közösségekben. Május 3-ig az eredeti ütemben zajlik a kijárási korlátozás ellenőrzése, mindenki csak alapos okkal hagyhatja el az otthonát – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az Origo kérdésére.

Müller Cecília kérdésre úgy válaszolt, nincs olyan előírás, hogy hamvasztásos, vagy koporsós temetést kell végezni meghalt koronavírusos beteg esetében. Ha az adott személy még életében rendelkezett a temetéséről, akkor annak értelmében kell eljárni.

A tatabányai kórházról a tisztifőorvos azt mondta, hogy korábban döntöttek a felvételi zárlatról. A járványügyi vizsgálat megtörtént, így már minden adott a járvány hatékony megfékezéséhez. Folyamatosan vizsgálják az egészségügyi dolgozókat is.

A rendőr alezredes kérdésre azt mondta, hogy a fővárosból is csak alapos indokkal hagyhatják el az emberek május 4-e után a lakhelyüket. Mindenkit arra kért, hogy tartsák be a kijárási korlátozási szabályokat.

Az egészségügyi dolgozók hazánkban, csakúgy mint más országokban, ki vannak téve a megfertőződés veszélyének, Magyarországon a megbetegedettek 13 százaléka egészségügyi dolgozó. Ez az arány megfelel az európai átlagnak, kivéve azokat az országokat, ahol szabadjára engedték a járvány terjedését, mert ott magasabb az érintettségük – mondta Müller Cecília.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egy korábbi tájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában