Madárinfluenza: termeléscsökkentést javasolnak

A baromfihús- és tojáspiaci irányítóbizottság szerdán hagyta jóvá azt a bizottsági javaslatot, mely lehetővé teszi a baromfipiacnak a közelmúltbeli madárinfluenza-válság kedvezőtlen hatásai miatt szükségessé vált támogatását célzó intézkedések EU-költségvetésből való társfinanszírozását.

A javaslat meghatározza azon intézkedéstípusokat, melyek 50%-os EU-társfinanszírozásban részesülhetnek. A javaslat olyan termeléscsökkentő intézkedésekre összpontosít, melyek célja a termelés átmeneti csökkentése, például a keltető tojások megsemmisítése. A javaslat meghatározza a megsemmisített egységek után járó kártalanítás maximális mértékét, a tagállamonkénti egységek maximális számát és az egyes intézkedések időtartamát.

A Bizottság a következő termeléscsökkentő intézkedések társfinanszírozását nem javasolja: a meglévő baromfihús-készletek magánraktározásának vagy megsemmisítésének támogatása. A baromfiágazat támogatása érdekében 14 tagállam fordult segítségért az EU-hoz. A javasolt intézkedésekre várhatóan 50–65 millió eurót kell elkülöníteni az EU-költségvetésből.

– Olajos Katalin –
hirdetés