Madárinfluenza:szabadságvesztéssel fenyeget a román szaktárca

Hároméves szabadságvesztéssel fenyegeti a román mezőgazdasági minisztérium azokat a gazdákat, akik nem tartják be a madárinfluenza megfékezésére hozott biztonsági intézkedéseket.

A szaktárca a büntető törvénykönyvre hivatkozva kedd reggel arra hívta fel a figyelmet: három évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők azok, akik titkolják a fertőzések megjelenését, vagy nem tartják be az azok megfékezésére hozott intézkedéseket.

Románia déli részén megállíthatatlannak tűnik a H5N1 terjedése, kedd reggel újabb két gócpontot jelentettek a hatóságok, ezek a Konstanca megyei Valea Nucarilor (Váléá Nukárilor) és a Tulcea megyei Dunarea (Dunöréá) falvak. Hétfő este Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök is kritizálta a fertőzött megyék kormánymegbízottjait, mivel a legtöbb helyen a hanyag intézkedések miatt terjed a fertőzés. Mint mondta, megtörténhet, hogy az állam nem fizet több kártérítést az elpusztított szárnyasokért.

Korábban már a Konstanca megyei hatóságok is jelezték: a szigorú előírásokat a lakosság semmibe veszi, továbbra sem tartja be a szárnyasok szállítására vonatkozó megszorításokat, több helyen adják-veszik a beteg állatokat.
hirdetés