Madártej

Akt.:
Madártej
A madártej – melynek eredetéről lejjebb érintőlegesen még fogunk szólni –egyike a legfinomabb édességeknek, és igazi ételkülönlegesség is egyben.

A madártejhez könnyen hozzáférhető hozzávalóra van szükség, mindenekelőtt tojásra, tejre, cukorra és – igényesebb konyhában szorgoskodók esetében – pudingot, igazi vanília-rudat és mandulát is felhasználhatunk a madártej elkészítése során.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy elhanyagolhatatlanul szükség van ennek a remek desszertkülönlegességnek az elkészítéséhez nyugalomra és türelemre is. A madártej nevének eredete ma is élénk viták tárgyát képezi és legelszántabb álláspontjukkal a franciák vélik úgy, hogy a madártej az ő ételkultúrájuk hagyatéka.

Túkytej, vagy madártej?

Nem egy ókorból ránk maradt forrás tanúskodik ugyanakkor arról, hogy már évezredekkel modern korunkat megelőzően is ismerték a madártejet, hiszen az első civilizációk idején már azokat az ételkülönlegességeket, melyekhez nagyon nehéz volt hozzájutni, a „madarak teje” kifejezéssel illették, vagyis úgy vélték, hogy ezek a ritkaság számba menő édességek annyira ritkák, mint a “madár teje”. Így kerülhetett be a nyelvhasználatba a ma ismert madártej elnevezése is.

A latinban „tyúktej”, az ókori görögök nyelvében a „madarak teje”elnevezéssel már nem egy forrásban találkozunk. Angolul és franciául pedig ezt a hazánkban is igen közkedvelt desszertünket „úszó szigetnek” hívják. Annyi bizonyos. hogy a madártej akár francia akár ókori időkig visszanyúló édesség, a meleg nyári napokon biztosan felfrissít és kipróbálhatjuk akár hagyományos, akár ízletes és különleges adalékokkal – eper, mandula, karamell – gazdagított receptjeit is.

Az alapanyagokat érintve, a tejről még annyit, hogy egyesek kétségbe vonják szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait, bizonyítottan kedvező élettani hatásai folytán egészségmegőrző szerepe van. Javíthatja szervezetünk immunrendszerét és ellenszere lehet a táplálkozással összefüggő betegségek java részének is, mint a szív- és érrendszeri betegségeket, a magas vérnyomást és nem utolsósorban betegségmegelőző hatása is kimutatható.

Madártej recept

Nos, a fentiekben utaltunk már arra, hogy a madártejhez könnyen hozzáférhető alapanyagra van szükségünk, mindössze 2 liter tejre, 5-7 db tojásra, 2 dkg vanília ízű pudingporra, 20 dkg kristálycukorra, 2 csomag vaníliás cukorra. Az alábbi madártej receptet a receptneked.hu oldalon találtuk.

Első ízben a fehérjétől elválasztott tojások sárgáját simára kikeverjük a pudingporral. Ezt követően a tojásfehérjét nagyjából 5 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük. Miután a tejet felforraltuk és a vaníliás cukorral alaposan összekevertük, forrás után kifőzzük benne a kiszaggatott tojáshabokat. Ha kifőttek a tojáshabok, akkor a tejet kell a következő lépésben átszűrnünk, hogy a madártejünk elkészültét követően ne legyen telis-tele apró kis habdarabkákkal.

A fentiek gondos követése után nincs egyéb dolgunk, mint, hogy a leszűrt tejet lassan csurgatva és közben tetszés szerint kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadagoljuk a tojássárgájával kikevert pudingporhoz és csomómentesre keverjük a masszánkat. Ezt követően adjuk hozzá, még forró állapotában a megmaradt cukrot is, összekeverjük a habbal és hidegen tálaljuk.

A madártej elkészítésének szakértők szerint mindössze két buktatója lehet, amelyre kezdőként nem árt odafigyelnünk. Az egyik az, hogy a tojássárgájából főzött krémben nem szabad a tojás sárgájának „kicsapódnia” és különösen fontos odafigyelnünk a habgaluskák főzésére is. Sokan, akik először látnak hozzá madártej készítéséhez, rendszerint azért vallanak kudarcot, mert a galuskák vagy nem főnek meg, vagy ha meg is főnek „idő előtt” összeesnek.

A tökéletes habgaluskának két titka a tökéletesen felvert tojáshab, a másik pedig az elkészítés alatt használt nem felforrott, de kellően “meleg tej”.

Akinek ízlett kipróbálhat egy igazi különlegességet is a madártej tortát!

 

 
hirdetés