Mádl Dalma kapta az idén a Magyar Szabadságért díjat

Gödöllő, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – Mádl Dalma asszony, Mádl Ferenc volt államfő özvegye vehette át idén a Magyar Szabadságért díjat, amelyet a kitüntetést létrehozó alapítvány kuratóriuma immár tizennegyedik alkalommal ítélt oda. A díjat vasárnap délután adták át a gödöllői királyi kastélyban tartott ünnepségen – tájékoztatta a város önkormányzatának kommunikációs igazgatója az MTI-t.

Péterfi Csaba a kuratórium döntésének indoklását idézve elmondta, hogy Mádl Dalma munkásságával segítette a határon túli magyarság megmaradását, kultúrájának őrzését. A köztársasági elnök feleségeként számos jószolgálati és jótékonysági kezdeményezésben vett részt. Az elnöki mandátum lejárta után munkásságát folytatta. 2005-ben, amikor megkapta a Polgári Magyarország kitüntetést, a vele járó 1 millió forintból megalapította az “Istenadta Tehetség” Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyerekeiért Alapítványt.

Mádl Dalma a Katolikus Caritas jószolgálati nagykövete, emellett a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítvány elnöki tisztét is ellátja.

A Magyar Szabadságért díjat ünnepélyes keretek között Jókai Anna Kossuth-díjas író méltatását követően Gémesi György, Gödöllő polgármestere és Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező adta át a kitüntetettnek – tette hozzá Péterfi Csaba.

Az elismerést 2000 óta olyan személyiségek kapják meg, akik tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez. Tavaly Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke vehette át a díjat.

A Magyar Szabadság Napját minden évben június utolsó hétvégéjének szombatján tartják, a szovjet csapatok 1990. június 19-i Magyarországról történő kivonulásának, az ország függetlensége visszanyerésének emlékére. Ebből az alkalomból – szintén évente – Gödöllőn, a Világfa előtt láthatnak ünnepi műsort az érdeklődők. Idén június 30-án Koltay Gábor rendezésében A szeretet breviáriuma című darabot mutatják be – közölte a kommunikációs igazgató.

 

 

– MTI –
hirdetés