Magyar akác Nyírbátorból az Egyesült Államokba

Magyar akác Nyírbátorból az Egyesült Államokba
Magyar akác Nyírbátorból az Egyesült Államokba - © Illusztráció: Racskó Tibor
Nyírbátor – Újabb befektetésről és munkahelyteremtésről állapodtak meg Nyírbátorban. A kanadai tulajdonú vállalat az Egyesült Államokban gyárt különböző típusú kemény fából kültéri bútorokat és burkolatokat.

A magas minőségű termékekhez korábbi évtizedekben alapvetően trópusi fát használtak fel, amelyet az elmúlt években akácfára cseréltek. Az alapanyagot részben Európából szeretnék pótolni a hiányzó mennyiséget, és ezért Nyírbátorban létesítenek új gyáregységet.

Az üzem a térségben megtermelt és részben a határon túl kivágott fák feldolgozását végzi el. A félkész termékek konténerekben vasúton és hajón jutnak el Kaliforniába. A fejlesztés azért is fontos a város és a térség számára, mivel a cégcsoport új piacot nyit meg nem csak Nyírbátor, hanem a megye számára is. A tulajdonos tárgyalásokat folytat arról, hogy más mezőgazdasági termékeket is exportáljanak Kaliforniába: például akácmézet, gyümölcslevet és egyéb mezőgazdasági terméket. A feldolgozás ősszel kezdődhet meg a bérelt területen, és a következő év végére egy új, megvásárolt 4 hektáros területen, zöld mezős beruházással valósulhat meg a fejlesztés.

KM
hirdetés