Magyarország

2013.02.28. 08:47

Lemond a pápa - Bölcskei Gusztáv: az egész keresztény világot foglalkoztatja a visszalépés

Budapest, 2013. február 27., szerda (MTI) - Az egész keresztény világot foglalkoztató esemény XVI. Benedek pápa visszalépése a pápai trónról - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerdán Budapesten a Vannak-e még örömhíreink? című, Várszegi Asztrik katolikus püspökkel, pannonhalmi főapáttal a médiáról, kommunikációról folytatott párbeszédben.

Budapest, 2013. február 27., szerda (MTI) - Az egész keresztény világot foglalkoztató esemény XVI. Benedek pápa visszalépése a pápai trónról - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerdán Budapesten a Vannak-e még örömhíreink? című, Várszegi Asztrik katolikus püspökkel, pannonhalmi főapáttal a médiáról, kommunikációról folytatott párbeszédben.

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának rendezvényén a református püspök kiemelte: a pápa személye és a pápaság intézménye mindenképpen integratívnak és hitelesnek mondható. Kitért arra: XVI. Benedek még pápává választása előtt magyar református teológiaprofesszorral is levelezésben állt.

Bölcskei Gusztáv emlékeztetett arra: II. János Pál pápa bátran vállalta, hogy testben megtört, beteg, idős emberként jelenik meg a hívek előtt.

Megjegyezte, hogy az ember mint fogyasztó inkább odafigyel a bűnnel kapcsolatos, mint a másfajta hírekre, ezért koncentrál a média világa inkább az előbbiekre. A kereszténységnek azonban vállalnia kell, hogy ezekre a hírekre "nem ugrik". Hozzátette: a két református egyházkerület által üzemeltetett Európa Rádió nem tűzte ki célul, hogy egy hírt először közöljön. "Ebben a rádióban arról beszélünk, amit mi tartunk fontosnak", a rádió munkájának pedig a hitelesség a mércéje.

Meggyőződése szerint az egyház felelőssége, hogy a kereszténység üzenetét, az örömhírt vonzóvá tegyék, és amikor például a televízióban megjelenik egy egyházi esemény, az felkeltse a nézők érdeklődését. Megemlítette a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásához kapcsolódó kampányra készített, nagy visszhangot keltett promóciós filmjük hatását is. Voltak, akik csak amiatt mentek el református templomba, mert látták ezt a nem szokványos alkotást - tette hozzá.

Várszegi Asztrik úgy látja: XVI. Benedek pápa lemondása "hihetetlen tiszteletre méltó ás őszinte cselekedet", ami "a keresztény őszinteség gesztusa volt", és új lehetőséget nyit nemcsak a katolikus egyház, hanem az egész világ kereszténysége számára is.

Hangsúlyozta: az egyháznak konkrét választ kell adnia spirituális, lelki téren, "kézzelfoghatóan kell megmutatni Krisztust", és így "a szenvedésünkben, mindennapjainkban kell hitelesen megélni" és a környezet számára tudtul adni, hogy "hiszünk benne".

Rámutatott: a szekuláris média pontosan úgy reagál, amilyen a természete, indiszkréciókat is akar tudni, "olyant is, ami nincs", és a kereszténységgel sem tesz kivételt. A pápa lemondása miatti médiaérdeklődés azt jelzi, hogy "ezek szerint a pápaság mégis érdekes a világ számára", ugyanakkor azt is látni kell, hogy "minden csoda három napig tart ebben a világban". A pápa személyét illetően sokféle hír lát napvilágot, amelyekben "mindenki biztos befutó és mindenki biztos vesztő lehet".

Meg kell tanulni a médiát célszerűen, funkciójának megfelelően használni - mondta. A média ugyanis valójában manipulál, sőt van, amikor nem felelnek meg a hírek a valóságnak, csak figyelemelterelő szerepük van. Kritikával kell kezelni azt is, hogy ha megtörténik egy esemény, azt "ki fizeti, ki áll mögötte" - fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy az embereknek elsősorban nem az interneten csetelve kell megtanulniuk egymással kommunikálni, hanem személyesen, szüleikkel, családjukkal, barátaikkal, ismerőseikkel.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!