Helyi közélet

2016.01.19. 12:54

Amikor megnyomja az autó távirányítóját gondol-e Eva Maria Kieslerre?

Ki volt a szinte ismeretlen hölgy? Eredeti nevén Hedwig Eva Maria Kiesler.

Ki volt a szinte ismeretlen hölgy? Eredeti nevén Hedwig Eva Maria Kiesler. A rendkívül szép nő Bécsben született, édesapja osztrák, édesanyja magyar zsidó zongoraművésznő volt. Hedy nem járt iskolába, házi tanítók nevelték. Tízéves korára már négy nyelven beszélt, kiválóan zongorázott és táncolt. Szülei kívánságára ment feleségül Fritz Mandl osztrák fegyvergyároshoz, majd a háború elől amerikába menekült, ahol sikeres színésznő lett. Számos kalandja és kapcsolata mellett hatszor ment férjhez. Férjei: Fritz Mandl, Gene Markey, Sir John Loder, Teddy Stauffer, W. Howard Lee és Lewis J. Boles.

Mégis mi tette tudománytechnikai és hadititok gazdájává? Szomszédjával, a zongorista George Antheilel mechanikus (lyukszalagos) zongorára írt művekkel foglalkoztak. Hedy első férjével töltött ideje alatt alaposan megismerte a fegyvereket, e két ismeretet ötvözve alkották meg torpedóvezérlő találmányukat, ami a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél. A találmány lényege, hogy adó és vevő között nem egy állandó frekvencián folyik a kommunikáció, hanem egy bizonyos algoritmusban cserélgetve, így a lehallgatás is nagyon nehéz, a megzavarás szinte lehetetlen. Ezt a haditengerészet a torpedók irányításának védelmében használta.

Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak, bár matematikailag több eset is lehetséges lett volna. A szabadalmat 1942. augusztus 11-én kapták meg. Az Amerikai Szabadalmi Hivatal (United States Patent Office) a 2.292.387-es számon jegyezte be a "Titkos Kommunikációs Rendszer"-t. Az egyidejű frekvenciaváltást (frequency-hopping) napjainkban a mobiltelefon-rendszereknél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál alkalmazzák vagy például a gépkocsi központi zárjának távirányítójában illetve a rendőrség - tűzoltóság - mentők EDR rádiójában. A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára. Hedy 16 éve, január 19-én halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában