Helyi közélet

2016.12.22. 12:40

Nem csak a múlt köthet össze

Vásárosnamény-Sopron-Bécs - Láttuk, hogyan kerülnek a Mozart-golyók, Sisi-tallérok és egyéb finomságok a dobozba.

Vásárosnamény-Sopron-Bécs - Láttuk, hogyan kerülnek a Mozart-golyók, Sisi-tallérok és egyéb finomságok a dobozba.

Mi kapcsolja össze a bécsi Heindl csokimanufaktúrát, Schönbrunnt, a Hofburgot, a Spanyol Lovasiskolát, az adventi vásárokat, a soproni Tűztornyot és a Borostyánkőút maradványait? Egy felejthetetlen november végi kirándulás, amelyen a Vásárosnaményban német nyelvet tanuló diákok vettek részt.

Már szeptemberben elindult a toborzás a német nyelvet plusz órában is tanuló 6. és 8. osztályos, valamint a nyelvet második idegen nyelvként választó 7. osztályos tanítványaim között. A kirándulni vágyók köre kibővült Gálné Simon Anita gimnáziumi tanárnő diákjaival. Végül közel félszázan vágtunk neki a csaknem 600 km hosszú, 7 órás útnak.

Első állomásunk Sopron volt. A leghűségesebb városban sétát tettünk a Tűztoronyhoz, a „Kecske” templomhoz, megtekintettük a Borostyánkőút 4 méter mélyen lévő maradványait, valamint azt az utcarészt is, ahol Jókai Mór regénye alapján A kőszívű ember fiai című filmet forgatták. Az éjszakát egyetemi diákhotelekben töltöttük.

Meglepték a turistákat

Másnap 9 órakor már a bécsi Heindl Csokoládémúzeumban, illetve manufaktúrában fogadtak bennünket. Idegenvezetőnk kifogyhatatlan lelkesedéssel mesélt az úton az érintett településekről, Burgenlandról. A múzeumban először kisfilmen mutatták be a csokoládékészítés rejtelmeit, a családi vállalkozás egyes területeit. A kiállítás megtekintése után három csoki szökőkút várt bennünket és több tálca finomság. Láttuk, hogyan kerülnek a Mozart-golyók, Sisi-tallérok és egyéb finomságok a dobozba.

A schönbrunni kastély felé vezető úton az élő szobrok hirtelen mozdulataikkal sikeresen meglepték a turistákat, bennünket is. A Habsburgok nyári rezidenciája előtt újabb adventi forgatagba csöppentünk, ismét sok finomságot kóstolhattunk. A kastélyban az Imperial Tour 26 termen át vezetett bennünket, a kastély mögötti óriási park, a szobrok, a Gloriette, a Neptun szökőkút – annak ellenére, hogy téliesítették őket – szintén csodálatosak voltak. Megismertük az Operaházat, a Parlamentet, a Karlskirchét, a Hundertwasser-házat, láttuk az Urániát, a régi csillagvizsgáló épületét. Megnéztük még a Spanyol Lovasiskola belső udvarát, hallottunk az andalúziai és a lipicai lovakról, majd elsétáltunk a Stephansdómhoz, ahol annak idején Mátyás király fiának az esküvőjét tartották.

Az élménygazdag, hosszú út során nemcsak a tanulók történelmi, földrajzi, országismereti és német nyelvi ismeretei bővültek, hanem új ismeretségek, barátságok is szövődtek.

Dr. Siposné Szilágyi Ildikó Edit szervező pedagógus,

Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és AMI


A legenda szerint

Tudják, miért készült ülő szobor Goethéről? A legenda szerint a költőóriás ezzel a feltétellel járult hozzá a szobor készítéséhez. Mint mondta, évszázadokon át ott kell majd lennie, és ez állva nagyon fárasztó volna...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában