Magyar munkavállalók Szatmárnémetiben?

Szatmárnémetiben egyeztettek
Szatmárnémetiben egyeztettek
Szatmárnémeti – A Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Közgyűlés elnöke Fülöp István és delegációja csütörtökön Szabó Istvánnal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével egyeztetett Szatmárnémetiben.

A csütörtöki találkozó fő célja a két határmenti megye közötti kapcsolat mélyítése, közös együttműködési lehetőségek kidolgozása. Fülöp István a találkozó utáni sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Románia uniós csatlakozása révén légiesedő országhatárok felkínálta lehetőségeket a legteljesebb mértékben kihasználja majd a két megyei vezetés. Mindenképpen közös infrastruktúrális fejlesztési és kultúrális projektek kidolgozásában gondolkodnak.

Fülöp szerint korlátlan lehetőségek rejlenek a két megye között már hosszú ideje meglévő jó kapcsolatban. Szabó István megyei tanácselnök ezzel kapcsolatban elmondta, hogy abban is megegyeztek Fülöppel, hogy saját kormányaiknál fognak lobbizni azért, hogy autópályával is összeköttessen a két megye. Ennek a távlati tervnek a megvalósításához azonban a magyarországi M49-es út korzerűsítési projektjével összekötött, a román oldalon Szatmárnémetin keresztül Nagybányával kapcsolatot teremtő gyorsforgalmi út megépítésének sürgetése szükséges.

Szabó István tanácselnök megjegyezte továbbá, hogy az infrastruktúrális fejlesztések mellett komoly gazdasági kapcsolatok is befolyásolhatják majd az együttműködési lehetőségeket. Véleménye szerint nem elképzelhetetlen, hogy ha a romániai bérek is felzárkóznak a magyarországiakhoz, akkor a munkanélküliséggel küzdő Szabolcs–Szatmár–Bereg megyeiek lehetőséget látnak majd a munkaerőhiánnyal küzdő Szatmár megyében, és a munkaerővándorlás megkezdődhet nyugatról keletre.

Szó esett arról is, hogy a Szamos vízgyűjtő területén található természeti értékek megőrzése közös feladat, ennek érdekében együttes erővel léphet fel a két megye, akár megye és országhatárokon átnyúló természetvédelmi területek megjelölésével. A közössé váló problémák megoldására és a hasznos fejlesztési stratégia megfelelő kidolgozása érdekében hamarosan a Szatmár Megyei tanács és a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Közgyűlés szakemberei 2007–re vonatkozó közös tervet dolgoznak majd ki.

Nagy Szabolcs
Szatmárnémeti Friss Újság
hirdetés