Magyar-román kábítószerügyi találkozó

Magyar és román kábítószerügyi szakemberek szakmai találkozója zárult le Nyíregyházán október 11-én a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Osztálya szervezésében.

A találkozó a 2006. április 26-28. között a romániai Félixfürdőn tartott bilaterális tanácskozás folytatása volt – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel a tárca sajtótitkársága.

Az október 9-11-e között megrendezett találkozóra 14 fős román küldöttség érkezett Lucian Fuica, a Román Nemzeti Kábítószer-ellenes Ügynökség (ANA) általános elnökhelyettesének vezetésével. A román delegációban aradi, nagyváradi, temesvári szakemberek képviselték a határ-menti régiókat a bukaresti- központi igazgatásbeli szakemberek mellett. A magyar delegációt dr. Felvinczi Katalin kábítószerügyi koordinátor, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) igazgatója vezette.

A konferencián Tárcánk mellett képviseltette magát az NDI, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Rendőr Főkapitányság, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr Főkapitányság, a nyíregyházi, valamint debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, valamint számos kábítószerügyben érdekelt civil szervezet. A szakmai találkozót Csabai Lászlóné Nyíregyháza polgármestere nyitotta meg.

A találkozó lehetőséget biztosított mindkét ország szakemberei számára a kábítószerügyben végzett tevékenységek bemutatására, így előadást hallhattunk a szakmai, rendőri, vámügyi szakemberek munkájáról. A nyíregyházi és debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok képviselői is bemutatták az általuk végzett tevékenységeket. Lehetőség nyílt továbbá a debreceni Drogambulancia, valamint a Boldogkerti Félutasház meglátogatására is, amely program alkalmával vendégeink bepillanthattak az intézmények gyakorlati működésébe.

A konferencia zárásaként a konkrét együttműködési lehetőségek megvitatására került sor. Ezen együttműködésre legalkalmasabb keretnek a hazánkban INTERREG III., míg Romániában a PHARE CBC pályázatok látszanak. Mindkét fél helyi szakemberei kinyilvánították együttműködési szándékukat, tárcánk mindent megtesz a sikeres pályázás elősegítéséért. A két ország kábítószerügyi szakembereinek további aktív bilaterális együttműködése biztosítottnak látszik, különösen Románia 2007. január 1-i csatlakozásának fényében.
hirdetés