Magyar, szlovák, német, szerb grafikák

Magyar, szlovák, német, szerb grafikák
Ünnepélyes keretek közt nyílt meg szombaton délelőtt a hagyományos, kétévente rendezendő képzőművészeti seregszemle Miskolcon.

 Az immár huszonharmadik Miskolci Grafikai Biennálé fődíjasa Madácsy István lett, aki a megyeszékhely önkormányzatának díját kapta; mellette tovább 14 művész neve szerepel a díjazottak listáján. 

A magyar grafikusművészek közel fél évszázada létező fórumának középpontjában – fogalmaz a rendezvény házigazdájának, a Miskolci Galériának a honlapja – idén is a hazai grafika múltja, jelene, jövője, stílus- és formaváltozásai állnak. A biennálé értelemszerűen az utóbbi két évben született műveken keresztül ad áttekintést a hazai sokszorosított grafikáról, a meghívott közép-kelet európai művészek alkotásain keresztül pedig nemzetközi kitekintést kínál.

Különleges összeállítások is kiegészítik a fő programot. A grafikusképzés műhelyeit bemutató, idén induló sorozat első vendége a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskola. Válogatás látható a bietigheim-bissingeni Városi Galéria által rendezett 2004-es Linóleummetszet Triennále anyagából. Megtekinthető továbbá az előző miskolci nagydíjas, Nagy Gábor György kamara-kiállítása, valamint a kortárs szerb grafikai anyag és a biennálé grafikatörténeti sorozatának újabb fejezetét „Jel, gesztus, érzelem” címmel.

A következő három során nyitva álló tárlatok színhelyei: a galéria Rákóczi háza, valamint Hunyady utca 12., a Papszer 2. és a Széchenyi utca 14. szám alatti kiállítóhelyek.
hirdetés