Magyar-szlovén kormányülés – Orbán: kiugró közép-európai fejlődés várható

Ljubljana, 2016. január 22. Orbán Viktor magyar (j) és Miro Cerar szlovén miniszterelnök kezet fog a Ljubljanai Magyar Nagykövetség kulturális központja, a Balassi Intézet ünnepélyes megnyitásán Szlovénia fővárosában 2016. január 22-én, a magyar kultúra napján.
Ljubljana, 2016. január 22. Orbán Viktor magyar (j) és Miro Cerar szlovén miniszterelnök kezet fog a Ljubljanai Magyar Nagykövetség kulturális központja, a Balassi Intézet ünnepélyes megnyitásán Szlovénia fővárosában 2016. január 22-én, a magyar kultúra napján. - © MTI Fotó: Varga György
Ljubljana – Orbán Viktor szerint tízéves távlatban messze kiugró közép-európai fejlődés következik, miközben az Európai Unió egészét a helyben járás vagy legfeljebb a “tyúklépésekben” haladás jellemzi.

A magyar miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a több száz üzletember részvételével tartott szlovén-magyar üzleti fórumon egyebek közt a Harvard Egyetem növekedés-előrejelző központja prognózisára hívta fel a figyelmet, amely Lengyelországtól az Adriáig messze kiugró fejlődést vetít előre a közép-európai térség számára.
A magyar kormányfő megfogalmazása szerint az Európai Uniónak talán sikerül kilendítenie “elakadásából az Európa projektet”, de ne számítsunk “extra fellendülésre”.

Orbán Viktor rámutatott: Szlovénia és Magyarország kapcsolatában “több lehetőség fekszik a lábunk előtt, mint gondolnánk”. A jelenleg mintegy kétmilliárd euró összegű éves árucsere messze elmarad a lehetőségeinktől, ezért a pénteki együttes kormányülés is azt szolgálta, hogy az “elfogadható színvonalú kapcsolatokat a stratégiai együttműködés szintjére emeljük” – mondta el.

A hiányosságok közé sorolta, hogy nincs teljesen összekötve a két ország autópályája, nincs villamosítva egész hosszában a vasúti közlekedés, és hiányzik a villamos- és gázhálózat összekötése.

Magyarország pénzügyi alapjai ma stabilak, újabb finanszírozási források nyílnak, új külkereskedelmi irodák létesülnek, csökkentjük az adókat, de ez mind nem arról szól, hogy a vállalkozók és az állam zsebében elég pénz lenne. “Ha a nemzeti tőke képviselői nem lesznek sikeresek, akkor az ország sem lesz sikeres”, ezért minden magyar embernek érdeke, hogy a magyar vállalkozók a korábbiaknál jobb profittal gazdálkodjanak, mert e nélkül nem lesz sikeres a magyar gazdaság sem – fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: azt is reméli a két ország együttműködésének fejlesztésében, hogy új lendületet kap a határ menti térség is, így szlovén oldalon a magyarok, magyar oldalon pedig a szlovének is megtalálják a számításukat.
Miro Cerar szlovén miniszterelnök a fórumon megjelent üzletemberek előtt azt hangsúlyozta, hogy a mostani együttes kormányüléssel új fejezetet nyitnak a két ország kapcsolatában.

Egyetértett azzal, hogy vannak még feladatok az infrastruktúrák összekapcsolásában és fejlesztésében, de szólt arról is, hogy a privatizációs folyamatban, a befektetések ösztönzésében nagy lehetőségek állnak előttünk, ide sorolta a mezőgazdaságot, az erdészetet, a turizmust.

“A gazdaság nem virágozhat, ha nem megfelelő a politikai viszony, és nem lehet sikeres a politika, ha nem segíti a gazdaságot” – szögezte le a szlovén kormányfő.

– MTI –
hirdetés