Magyar teniszünnep Melbourne-ben

Akt.:
Magyar teniszünnep Melbourne-ben
© Fotó: Szeifert Judit
Nyíregyháza – Fucsovics Márton nagy küzdelemben élete első győzelmét aratta Grand Slam-verseny főtábláját.

Felemelő érzés lehet, amikor a világ másik végén teniszezve szurkolnak az embernek a honfitársai. Fucsovics Mártonnak élete első főtáblás Australian Open mérkőzésén, Melbourne-ben, magyar idő szerint kedd hajnalban is zúgott a „Ria, ria, Hungária”, a „Marci, Marci”, a végén pedig az, hogy „akárhogy is fáj, Marci itt a sztár”.

Mert bár ugyan volt olyan pillanata a meccsnek, mondjuk 6:2, 6:3, 3:0-nál, amikor azt hittük, hogy hajnal háromkor mehetünk visszaaludni (egykor kezdődött a meccs), végül nem lett már belőle lefekvés. De győzelem igen! A Radu Albot (88. a világranglistán) elleni meccs végül kitartott 3 órán és 19 percen át, aztán illett megvárni az ünneplésről szóló fejleményeket.

Magyar férfi teniszező legutóbb 2003-ban nyert Grand Slam-mérkőzést (a Roland Garroson), Melbourne-ben pedig 2002-ben. Mindkettő Sávolt Attila nevéhez fűződik, aki történetesen most Fucsovics Marci edzője, és persze, hogy neki jutott ki az első köszönetnyilvánító kézfogás a tanítvány részéről.

Szóval a világranglista 80. helyezettje egészen simán eljutott odáig, hogy két és fél szetten keresztül uralta a meccset, vártuk a lehető legrövidebb befejezést. Ekkor azonban a moldovai ellenfél játéka elkezdett feljavulni, hosszú labdamenetekre kényszerítette Marcit, és azokat a hálóhoz feljárogatva be is fejezte. Még így is lett volna esély megnyernie a harmadik szettet, hiszen 3:2-es vezetésénél négy bréklabdája volt, de a nyíregyházi játékos fáradni látszott, 4:5-nél egy szervagémen belül beütött három ász sem segített, és egyre jobban Albot akarata látszott érvényesülni.

Olyannyira, hogy a moldovai zsinórban négy gémet megnyerve a negyedik szettben is megugrott 2:0-ra, Marci pedig egyre többször kereste az árnyékot, és támaszkodott meggörnyedve az ütőjére a hatalmas hőségben. De így sem volt reménytelen a helyzet, mert szinte valamennyi fogadógémben eljutott a bréklabdáig, a maga adogatását meg úgy, ahogy hozogatta. Aztán 3:4-nél sikerült visszavenni az ellenfél szerváját, de Albot nem csüggedt, vonalközeli ütései után járt fel a hálóhoz. Hogy ő is fáradt, azt néhány elrontott ziccer jelezte, majd 4:4-nél, egyenlő állásnál Marci valahonnan erőt vett egy óriási ordítással kísért pazar fonák elütéshez, ami meghozta az újabb fordulatot.

Elsőre még meccsben maradt Albot, de 6:5-nél fogadóként is uralta a játékot Fucsovics, és olyan tenyeres kereszttel zárta le a meccset, hogy csak na!

Jöhetett az ünneplés a temérdek magyarral, aztán a nyújtás, és a barátkozás a gondolattal, hogy megvan élete első Grand Slam-főtáblás győzelme (6:2, 6:3, 4:6, 7:5). A következő ellenfél pedig a 13. helyen kiemelt amerikai Sam Querrey (13.) lesz, aki 6:3, 6:4, 6:2-re győzte le a spanyol Feliciano Lopezt (38.).
hirdetés