Magyarország első páncélos orrszarvúja

Megérkezett Magyarországra az első ázsiai orrszarvú, vagy ahogy különleges kiképzésű bőre miatt nevezik: a páncélos orrszarvú. A világ egyik legveszélyeztetettebb fajának egy 2 éves példánya a Nyíregyházi Állatparkban kapott több mint 1000 négyzetméteres kifutót.

Két darura is szükség volt, hogy a Németországból érkező 12 mázsás állatot a házához vigyék. Nyűgös volt és már az úton megrongálta ketrecét, ezért a biztonság kedvéért farral állították a bejárathoz, hogy az ajtó leszedése után legyen ideje menedéket találni az állatgondozóknak. A származási helyéről Nepálnak elnevezett páncélozott orrszarvú a világ egyik legveszélyeztetettebb faja. Magyarországon most látható először.

Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója elmondta, az európai fajmegmentési program keretében került hozzájuk a 2 éves hím, és remélik, hogy egy éven belül megkapják hozzá a nőstényt is, és akkor kialakulhat itt is egy tenyészpár.

Az orrszarvú egyébként leginkább szénát eszik, kifejlett korában pedig akár a 20 mázsát is elérheti. Az ismertebb afrikai orrszarvúnál ennek kisebb a tülke, de robosztusabb alkatú. Legkülönlegesebb a bőre, ami mintha elmozdítható páncéllemezekből állna össze. A vastagsága pedig az elefántéval vetekszik.
Nepálra még néhány nap karantén vár, de hétfőtől már birtokba veheti több mint 1000 négyzetméteres kifutóját.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek


hirdetés