Magyarország megnyithatja startégiai olajtartalékát

Budapest – Ha a Barátság kőolajvezetéken kedd estig nem indul meg az orosz olajszállítás, akkor Magyarország megnyitja stratrégiai olajtartalékát – jelentette be a Brüsszelben tartózkodó gazdasági miniszter.

Kóka János Andris Piebalgs-t, az Európai Bizottság energiapolitikáért felelős tagját is tájékoztatta arról, hogy hétfőn este óta nem érkezik Magyarországra a Barátság vezetéken át kőolaj.

Kóka elmondta: a magyar kormány szorgalmazni fogja, hogy Brüsszel kezdjen tárgyalásokat Moszkvával arról, hogy az orosz fél garantálja a folyamatos, fennakadás nélküli szállítást.

A miniszter kifejtette: kormány csökkenteni kívánja az egyoldalú energiafüggést. Az egyik kínálkozó eszköz az Adria kőolajvezeték, amely most is működik, csak az áramlás irányát kell megváltoztatni. Ehhez adottak a technikai feltételek, és az átállás, illetve az olajszállítók adriai kikötőkbe irányítása 10 nap alatt megtörténhet. Rövid távon ez nem jár anyagi teherrel, mert a MOL a rotterdami, illetve a mediterrán piac irányadó árát alkalmazza, és ezek nem változtak jelentősen a válság hatására.

Csütörtökön egyébként Brüsszelben ülésezik a tagállamok olajellátási munkacsoportja, amely értékeli majd a helyzetet és dönt a stratégiai tartalékokról is.Sporthírek


hirdetés