Helyi közélet

2016.09.21. 16:06

Szeptemberben is strandidő a Tiszán

Vásárosnamény - Ebben az évben rekordokat döntöget a Tisza vízhőmérséklete Vásárosnaménynál.

Vásárosnamény - Ebben az évben rekordokat döntöget a Tisza vízhőmérséklete Vásárosnaménynál.

Akik figyelemmel kísérik folyóvizeink hőmérsékletét, azoknak bizonyára feltűnt, hogy még szeptember második felében is 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket mértek a Felső-Tiszán. Még 19-én is 23 fokot mértek például Tokajnál, de feljebb is meleg volt.

Lucza Zoltánt, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetőjét hívtuk segítségül, akitől megtudtuk, hogy 25 évre visszamenőleg megvizsgálták folyóvizek és a levegő szeptember 15-én mért hőmérsékletét.

– Az adatok szerint 1989 és 2016 között ezen a napon soha nem érte el a Tisza vizének hőmérséklete a 20 Celsius-fokot. Ezzel szemben az idén szeptember 15-én reggel 7 órakor a vásárosnaményi mérőállomásnál 22,8 fok volt a vízhő – tudtuk meg a vízügyi szakembertől.

Alacsony a vízállás

Lucza Zoltán azt is megvizsgálta, hogy a levegő hőmérséklete volt-e ennél melegebb. Az adatokból kiderült, hogy a fehérgyarmati mérőállomáson például tavaly ezen a napon délután egy órakor 35,7 fokot mértek, míg az idén „csak” 27,1 fokot. Még a 2014-es csúcshőmérséklet (30,5) is magasabb volt. Fontos adat az is, hogy rendkívül alacsony a vízállás a Felső-Tiszán és mellékfolyóin ezekben a hetekben.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában