Magyarul is felszólalhatnak a szerbiai parlament képviselői

A nemzeti kisebbségek képviselői az új összetételű szerbiai parlament megalakulását követően anyanyelvükön is felszólalhatnak.

Petar Ladjevics, a szerbiai kormány kisebbségjogi tanácsának igazgatója kedden elmondta, hogy a tavalyi év végén elfogadott új szerbiai alkotmány és a kisebbségek jogairól, illetve a nemzeti kisebbségek védelméről szóló 2002-es törvény ezt egyértelműen biztosítja.

A törvény szerint a kisebbségek igényelhetnek a parlamentben tolmácsot, illetve kérhetik, hogy a hivatalos parlamenti anyagokat anyanyelvükre lefordítva kapják meg. A törvény szerint – amelyet még 2002-ben elfogadott a parlament, de eddig nem alkalmazták – azon nemzeti kisebbségek képviselőinek, amelyek lélekszáma meghaladja országos szinten a két százalékot, joguk van anyanyelvükön felszólalni.

Korábban, amíg létezett Jugoszlávia, az anyanyelven történő felszólalásra a kisebbségeknek joguk volt az akkori szövetségi parlamentben.

A vasárnap szerbiai parlamenti választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség három képviselői helyet szerzett, illetve két roma és egy albán nemzetiségű képviselője is lesz a belgrádi parlamentnek.
hirdetés