Máig megunhatatlan egyszerűsége

Máig megunhatatlan egyszerűsége
Nyíregyháza – Hódít a rendet, harmóniát és nyugalmat árasztó stílus.

Megtörhetetlen a minimál stílus népszerűsége a magánházas építkezéseknél és a lakásfelújításoknál. Az elmúlt egy–két évtizedben az építészetben és a lakberendezésben a populáris stílusra joggal mondják az építészek, hogy kreativitásból feladja a leckét, hiszen puritánságával, szabálykövető stílusjegyeivel kis híján korlátok közé szoríthatja a belsőépítészek fantáziáját, persze csak ha hagyják.

Nincs kőbe vésett szabály

– A minimálban visszaszorult a díszítés, csak olyan elemeket használunk, aminek valamilyen funkciója is van, s mivel a „dekoráció” hiányzik, a tömeg és az anyagok ötletességével viszünk lendületet az épületekbe – mondta el Makay Attila belső építész, aki szerint ma már egyetlen stílus sem jelenik meg önmagában, a modern építészetbe az enyhén kevert stílusok beleférnek.

– A minimál házak általában lapos tetősek, de ez sem aranyszabály – folytatta a stílus külső jegyeivel a szakember –, az egybenyitott terek, a világos üvegfelületek, s újabban a formabontó teraszok is fellelhetők a látványterveken.

Tipikus anyagok: a beton, a fém, az üveg – fával és kővel kiegészítve. – Egyetlen stílust sem erőltetünk rá az otthon leendő tulajdonosára, a minimállal érdemes először megismerkedni, megbarátkozni, mert túl rideg lehet az egyszerűsége.

– A tervezésnél bizonyos méretszabályokat figyelembe kell vennünk, ilyen például, hogy mekkora az egészséges élettere egy nappalinak, konyhának. Milyen elemeket lehet utólag beépíteni, ha változtatni szeretnénk a belső térelrendezésen? Nincs zsúfoltság, és „a tér szolgálja ki az embert”. Ez a stílus legfőbb jellemvonása. Az egyik legkényesebb téma az anyagválasztás, hiszen pénztárcafüggő, ám a felületeken karakteres szerepe van az anyagoknak – hívta fel a figyelmet a belsőépítész.

Letisztultság, visszafogottság

– Kiváló minőségű anyagok szükségesek, mert a tökéletes, mérnöki pontossággal felrakott burkolatok csak ekkor mutatnak jól.

– Száguldó vonatról nem szerencsés leugrani, tehát a kezdeti terveket nem érdemes módosítani, csak annyit vállaljon be a tulajdonos az elején, amennyit az építkezés végén is „elbír”. A csiszolt kövek, a tölgyfa dívik, ezekkel színekben harmonizál az alumínium. – A stílus egyszerű formákkal, kevés anyaggal és szabályos tervezettséggel visz harmóniát a lakás belső terébe. Van, aki imádja, hogy viszonylag kevés színt használunk. Az alap a fehér, az örök szürke; ezek a semleges színek bátran ötvözhetők az olajzölddel, a rozsdabarnával, bézzsel, akár az élénkebb sárgával vagy vörössel. – A harsányabb színek önfegyelmet parancsolnak nekem is, legfeljebb két kontrasztos színt alkalmazok, és ügyelek arra, hogy megfelelő mennyiségű természetes fény legyen a lakásban, hiszen az lágyítja a 2-3 színből vegyített tereket. A belső arculat hangsúlyos elemei a beépített lámpák: álló- és falilámpák, valamint a szokványostól nagyobb ablakfelületek.

– Azok, akik szeretik saját maguk csinosítgatni otthonaikat, arányérzékkel nekivághatnak az átalakításnak, de arra figyeljenek, hogy a bútorokat szimmetrikusan, ritmusban, szellősen helyezzék el. Egy-két falikép, saját fotók, szőnyegek, szobanövények pedig még beleférnek a puritán egyszerűségbe.

KO
hirdetés