Majd lehűt a menetszél!

Meleg van, sőt, kánikula – végre, de azért nem mindenki egyformán örül ennek. Riportkörúton jártunk.

 

Jónéhány hétig váratott magára az igazi nyár, de az időjárás végre hozzáidomult a naptárhoz, a múlt hét óta – helyenként záporral, jégesővel tarkítva ugyan – itt a meleg. Hétfőn, közkeletű szóval, egyenesen kutyameleg volt; aki épületen belül tartózkodott, azért, aki kint a szabadban, azért szenvedett tőle. Kivéve, persze, azokat, akiket a vakáció hűvösebb tájakra vitt, vagy a hűs vizekben lubickolásra kínál alkalmat számukra.

Egyéb módszer?

Viseli ki hogy tudja – reagált kérdésünkre, hogy mi a helyzet az utasokkal a járműveken, az MVK egyik buszvezetője. Vass Albertet akkor szólítottunk meg, amikor a Tiszai pályaudvari végállomáson a 101-es járat ajtajában várta az indulás időpontját. Mint elmondta, a buszsofőrök naponta 6-7 órát töltenek a vezetőfülkében, s amellett, hogy az utastérben csak az új Neoplan típusokon van légkondicionálás, a régebbi Ikaruszokon a sofőrállásban sincs mindegyiken. De akkor hogyan tartják fenn a járművezetéshez elengedhetetlen éberséget? – A pihenőhelyen van szikvíz, abból viszünk magunkkal palackban,esetleg fagyasztva. Egyéb módszer? – az újabb kérdésre válaszolva megmutatja: állát lehajtva a nyitott ingnyakon fúj be egy nagyot.

Hajt gyorsabban!

Egy másik járatra várakozik utasként Boros Lászlóné. Minthogy védőnő, délelőtt az SZTK-ban dolgozott, mint meséli, nincs klímaberendezés, ajtót-ablakot kitárva csinálnak huzatot, „csak úgy lehet kibírni”. Délután meg a hozzá tartozó területet járja, biciklivel, az legalább „légkondicionált”, mondta is neki a főnöke, „hajtsak gyorsabban, az hűsít”…

– Megvisel a meleg mindenkit, különösen így, hogy nem volt átállás, a hidegre rögtön jött a hőség. – A védőnő elmondja, ő sem tud mást tanácsolni, kétszer annyi folyadékot fogyasszunk, mint máskor, igyekezzünk árnyékban maradni. – És, aki tud, menjen szabadságra…!

Süt a nap, hűs a víz

Szörnyű ez a fülledt meleg és erős napsütés – idézi sokak véleményét Olexa Gabriella, de hozzáteszi, ő maga nagyon szereti a nyári időt: „Imádom a meleget, és hogy nem esik az eső.” A vizet is kedvelheti, hiszen a selyemréti strandon folyó úszásoktatásban működik közre ezekben a hetekben, és mint mondja, amúgy is ezt tartja a legjobb védekezésnek a hőség ellen: strandra menni, vagy légkondicionált helyiségben tartózkodni.

Gyerekeket tanítanak úszni, nekik is azt mondják az oktatók: amint szomjasak, ne habozzanak a vízcsaphoz szaladni. A szokásos napi két liter helyett ilyenkor a négy literes fogyasztás a normális, egészséges. Ásványvízből se rossz, de legjobb a tiszta ivóvíz. És amire Olexa Gabriella felhívja a figyelmet: „Egyre erősebb a napsütés, hamar leég az ember, ezt sem szabad elhanyagolni.”

BAL
hirdetés