Majoros Bence egyetlen játszmányira a főtáblára jutástól

Akt.:
ökéletes koncentrációval, hibátlan mutatóval zárta az Európa-bajnokság első napját Majoros Bence
ökéletes koncentrációval, hibátlan mutatóval zárta az Európa-bajnokság első napját Majoros Bence - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest, Nyírbátor – Majoros Bence előbb máltai ellenfelet, majd Európa-bajnokot vert meg az asztalitenisz kontinensbajnokság nyitónapján.

Az 1982-ben, a magyar férfi és női csapat sikerével véget Európa-bajnokság volt az utolsó, amit eddig Budapest rendezett. Egy dolog biztos volt a 34 év eltelte után újra a magyar fővárosba költözött, és kedden kezdődött kontinenstorna előtt: azok a sikerek nem fognak megismétlődni. Merthogy a világbajnokságok mintájára a kontinentális elit versenyein is külön életet él immáron az egyéni és a csapat megmérettetés, a mostani volt az első, amikor kizárólag az egyéni és páros versenyszámok kerültek terítékre.

A Tüskecsarnokban 16 asztalt állítottak fel, ebből nyolcat a nagyteremben. Arra azért ügyeltek a szervezők, hogy a magyarok a fő versenyszínhelyen kapjanak helyet, így aztán Majoros Bence, az Európa-bajnokságok történetének első Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei születésű játékosa, Nyírbátor büszkesége is a 8-as asztalon kezdhette meg szereplését. A Borussia Dortmund színeiben a hétvégén még – 6–3-ra elvesztett ֪ Bundesliga másodosztályú bajnokin szereplő játékos le sem tagadhatta volna, hogy izgul az első bevetése előtt, de miután gyorsan kiderült, hogy első csoportbeli ellenfelénél, a máltai Gabriel Grixtitől nagyjából fényévekkel jobb játékos, gyorsan kiderült, hogy nincs miért aggódnia, és a 4:0-ra megnyert mérkőzésen talán csak a harmadik szettnek akadt olyan periódusa, amikor Bencének meg kellett valamit csillogtatnia valós tudásából.

Emberi számítás szerint Bence esti, Alekszandar Karakasevics elleni mérkőzése dönthetett a csoportelsőségről, és a biztos főtáblára jutásról. A 19 éves bátori legény a 40 esztendős, vegyes párosban négyszeres Európa-bajnok riválisával nézhetett farkasszemet, közvetlenül az ünnepélyes megnyitó után, párhuzamosan az Európai Hírességének Csarnokának beiktató ceremóniájával. Bence nem törődött a korral és a címekkel, ellenállhatatlanul kezdett, az első két szettben példa sem volt arra, hogy Karakasevics álljon jobban. Úgy tűnt, a harmadik játszma is meglesz, hiszen 9:7-re vezetett Majoros, ám ekkor jött egy kis rövidzárlat, amit a rutinos ellenfél kihasznált.

A negyedik játékrészben, 5:4-es vezetésnél kapott egy csuszát Bence, amin nehezen tette túl magát, de ezt a szettet is behúzta. Az ötödikben pedig megint jött a kritikus 9:7, de a második meccslabdát értékesítve Majoros igazi skalpot gyűjtött be, a meccset végül 4:1-re nyerte meg.

– Az első meccsem előtt nagyon izgultam, mégis csak életem első felnőtt Európa-bajnokságát kezdtem meg – mondta a kedd este érthetően mosolygós Majoros Bence. – A győzelem megnyugtatott, Karakasevics ellen pedig próbáltam kizárni, hogy ki is áll az asztal másik végén, de nem volt könnyű. Tökéletesen ült a taktikám, hogy meg kell mozgatni az amúgy villámgyors kezű rendelkező szerbet. Nagyon örülök, szerdán egyetlen szettet kell nyernem a továbbjutásért, de persze győzni szeretnék, hiszen sokan szurkolnak értünk magyarokért, és értem külön is a helyszínen.

Mindez azt jelenti tehát, hogy amennyiben Majoros szerdán egyetlen játszmát nyer a holland Ewout Oostwouder (akit Karakasevics 4:0-ra vert…) ellen, akkor az egyéni verseny főtábláján folytathatja.

Európa-bajnokság

Férfi egyes, selejtező

8. csoport:

Majoros B.–Grixi (máltai) 4:0 (2, 2, 7, 2), Majoros B.–Karakasevics (szerb) 4:1 (6, 5, -9, 9, 9).
hirdetés