Május elsejére ismét üzemelni fog a tiszalöki vízerőmű – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40 és 30 éve

1988-ból: „Tavaszi hangulat Szabolcsbákán”
1988-ból: „Tavaszi hangulat Szabolcsbákán”
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978-as és 1988-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. április 28., szerda

Miért nincs jármű éjjel?

Tegnap, pontosan éjfélkor egy kétségbeesett dolgozó futkározott Nyíregyházán. Járművet keresett, hogy orvost vigyen a feleségéhez az Örökösföldekre. A futkározás azonban hiábavalónak bizonyult, a városban éjszaka egyetlen kocsit, autót vagy taligát találni nem lehet. Dr. Bartha Sándor a segítségére sietett a kétségbeesett embernek, azonban így sem sikerült járművet kapni, hogy az orvos kijuthasson az asszonyhoz, aki néhány nappal ezelőtt ikreket szült. Felhívjuk az illetékes hatóságok figyelmét arra, hogy sem bérkocsisok, sem taxisok nem tartanak éjjeli ügyeleti szolgálatot. Az esti 11 órai gyorsvonat beérkezése után minden jármű hazamegy, s csak egy-egy személyszállító taliga tart ki a vendéglői záróráig a Bessenyei téren. Intézkedést kérünk, hogy a városban ­éjszaka egy autótaxi, két bérkocsi és két személyszállító taliga tartson ügyeletes szolgálatot.

Hatvan éve írtuk

1958. április 23., szerda

Küzdelem a tiszalöki erőműnél

Bizony, nagyon visszavetette a munkát a tiszalöki erőműnél a mostani árhullám, a magas vízállás. A nagy nyomásnak kitett gépházi tömítések nem egy helyen felmondták a szolgálatot, s betört a víz. Három búvár erőt meghaladó, veszélyes munkát végez, mélyen a víz alatt, órákig javítják a tömítést. Működnek a szivattyúk is. A Tisza beleszólt a ganzisták és a Klement Gottwald-gyáriak munkájába is, hátráltatja a turbinák szerelését. A kettes számú turbina próbapörgetése már megvolt, rövidesen működhetne, ha sikerülne a vízbetörés okozta akadályokat elhárítani. Május elsejére szeretnék üzemképessé tenni a kettes turbinát. E vállalásuk teljesítéséért folyó küzdelem mellett nem hanyagolják el az egyes turbina szerelését sem, hogy az is minél előbb ismét áramot adhasson az országnak.

Ötven éve írtuk

1968. április 25., csütörtök

Tejcsárdák a strandokon

Érdekes meglepetéssel szolgál a nyáron a strandolóknak a Szabolcs megyei Tejipari Vállalat: a fürdőkben tejcsárdákat nyitnak. A sóstói meleg strandon már vasárnap megnyitják a tejbüfét, ahol jégbe hűtött tejet, joghurtot, aludttejet és kakaót vásárolhatnak a fürdőzők. Később a hideg strandon is felállítanak hasonlót. Május elsejére a mátészalkai és a kisvárdai fürdőben is megnyitják a tejcsárdákat.

1968. április 27., szombat

Nyári menetrend a villamoson

Nyári menetrend lép életbe a nyíregyházi villamosközlekedésben május 1-jén éjféltől. Megszűnik az Erdei I. és Erdei II. megálló, helyettük a közöttük lévő Erdei megálló üzemel, ezzel gyorsítják a sóstói villamosforgalmat.

Negyven éve írtuk

1978. április 27., csütörtök

Felújították az emlékművet

A Felső-tiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság dolgozóinak társadalmi munkája nyomán megszépülve, megújulva várja a Sóstói-erdőben lévő hármasdombi munkásmozgalmi emlékmű a május elsejei ünnepség veterán és fiatal résztvevőit. A FEFAG dolgozói elegyengették, sárga földdel borították az emlékműhöz vezető sétányt, két oldalát füvesítették, örökzöldet telepítettek és pihenőpadokat helyeztek el. Megszépült az emlékmű is: alapzatát megnövelték és süttői márvánnyal borították, a kőépítményt megtisztították. ­Felújították a bronz ­domborművet és az emléktábla szövegét is, az emlékmű háta mögé pedig három zászlórudat építettek beton alapzatba.

Harminc éve írtuk

1988. április 27., szerda

Erdő születik

Aligha elfelejthető a pillanat, amikor a tiszacsécsei vöröskeresztes taggyűlésen felállt egy idős parasztember, s azt javasolta: minden nagyapa ültessen egy fát az unokájának. Mint magyarázta, egy régi hagyomány élesztése ez új formában, de nagy szükség van erre akkor, amikor olyan kevés a gyermek és fogy az életet adó fa. Azóta a gondolatából mozgalom lett, zászlajára tűzte a népfront is, egyre több hírt hallani arról, hogy a nagyapák szorgosan ültetgetnek. De vajon van-e elég nagyapa, lesz-e elég unoka? A kérdés jogos ezen a tájon is, pedig korábban sosem voltak szűkében a pulyának. Az elsőként ültetett fák már megerősödtek; szeretnénk látni, hogy sokasodnak, bizonyságául annak, hogy nem fogy a nemzetünk, sokasodnak fiai, leányai. Szép volt a perc, ­amikor elhangzott a javaslat, még szebbek a fák, de a legszebbek az azóta született gyermekek.

KM
hirdetés