Májusi programok a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Budapest, 2012. április 29., vasárnap (MTI) – Ismerkedés a különleges orchideafajokkal, madárgyűrűzés, előadás és kerékpártúra is színesíti a Duna-Ipoly Nemzeti Park májusi programjait.

Május 5-én a Mezőföld láprétjein található különleges orchideafajokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők Tácon, pilisi len túrát szerveznek Nagykovácsiban, Dejtáron pedig madárgyűrűzésre invitálják a látogatókat. A Sas-hegyi Természetvédelmi Területen a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg a városokba, parkokba beköltözött kisragadozókkal, a nyesttel, a görénnyel és borzzal május 6-án, 13-án, 20-án és 27-én, valamint megfigyelhetik az állatok viselkedését, mozgását, táplálkozását, külső jellegzetességeit – olvasható a www.dinpi.hu oldalon.
A Haraszt-hegyi tanösvényen a bíboros kosborokban és a nagy ezerjófüvekben, a nagykátai Nyík-réten a nőszirmokban gyönyörködhetnek a résztvevők 12-én.
Pilisszentivánon 6-án és 12-én len túrán vehetnek részt a vállalkozó szelleműek, 13-án a mesterségesen kihelyezett madárodúkat figyelhetik meg. A Szemlő-hegyi-barlang vetítőtermében 7-én Czumpf Attila tart előadást A legjobb befektetés az életmódváltás – De hol van itt a tájba illő ember? címmel.
Május 19-én a Szentendrei-szigeten kerékpártúra lesz, a Somlyó-hegyen kiadós sétán ismerkedhetnek meg a résztvevők a késő tavaszi növényekkel, emellett elmerülhetnek a Csóványos környéki sziklaképződmények varázslatos világában. Kocséron a Kutyakaparó Csárda környéki pusztát járhatják be az érdeklődők, mások az Ócsai Tájháztól induló gyógynövény-ismereti túrán Babulka Péter etnobotanikus vezetésével ismerkedhetnek meg a láprétek gyógynövényeivel.
Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából május 20-án Kittenberger Kálmán nyomában a Duna mező, Királykút, Malomvölgy és a Nagymarosi Erdészet útvonalat járhatják be a túrázók.

-MTI-
hirdetés