Májusi teendők a kertben

Májusban a legintenzívebb a hajtásnövekedés
Májusban a legintenzívebb a hajtásnövekedés
Nyíregyháza – A május talán a legcsodálatosabb hónap a kerttulajdonosoknak, a tavasz utolsó hónapja rengeteg apró örömet tartogat a kertész számára.

Június közepéig elhúzódik

A gyümölcsfákon ebben a hónapban indul meg az intenzív hajtásnövekedés, mely egészen június közepéig elhúzódik. A legtöbb fán már látni a gyümölcskötődés első eredményeit. A virágszirmok lehullását követően 2-3 héten belül megfigyelhető az első gyümölcshullás, mely egy természetes folyamat a nem tökéletesen megtermékenyített gyümölcskezdemények eltávolítására. Májusban a sziromlevelek lehullása után permetezzünk! Házilag is készíthetünk permetezőlevet, ha csalánt és gilisztaűző varádicsot egy napig vízben áztatunk (10 liter víz/0,5 kilogramm friss csalán), majd a levet leszűrjük.

A zöldségeskertben kora tavasszal magról vetett zöldséget májusban már palántázhatjuk. Kiültethetők a zeller-, a karalábé, a paradicsom-, a paprika-, a görögdinnye-, a sárgadinnye- és a spárgatökpalánták. Ekkor vethető a szabad földbe többek között az uborka, a sárgarépa, a cikória, az új-zélandi spenót és a hónapos nyári retek. A zöldségeskert kapálása, gyomtalanítása elengedhetetlen a vetés és a palántázás előtt is. Fontos a talaj folyamatos öntözése. A humuszban szegény talajokba dolgozzunk komposztot, szerves trágyát!

Fűszer- és gyógynövények

Májusban vethető a kerti zsázsa, a borsfű és a turbolya a szabad földbe.
A sarkantyúka-, a bazsalikom- és a majoránnapalántákat május közepe után ültessük ki! Az évelő növényeket is ebben a hónapban a legcélszerűbb palántázni. Ha kertünkből eddig mégis hiányoztak volna, ültessünk zsálya-, levendula-, citromfű- és kakukkfűpalántákat.

Ültetéskor fontos, hogy a terület legyen gyomoktól mentes, a talaj laza szerkezetű, humuszban gazdag. A fűszernövények számára a napos, szélvédett helyek a legmegfelelőbbek.

KM
hirdetés