téli csend

2019.11.01. 12:44

Véget ért a viharjelzési szezon a nagy tavaknál

A rendszer a Balaton körül 31, a Velencei-tónál 4, míg a Tisza-tónál 5 fényjelző lámpaegységből áll.

Balatonföldvár, 2019. szeptember 16. Az elsõ futam késõbbi gyõztese a dán Jörgen Bojsen-Möller és Jens Bojsen-Möller páros a vitorlázó Repülõhollandi Európa-bajnokság elsõ napján Balatonföldvár közelében 2019. szeptember 16-án. Az Eb-n 15 ország 58 egysége indul. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Véget ért a hét hónapig tartó viharjelzési szezon csütörtökön az ország nagy tavainál, az idén a szolgáltatás bekapcsolására a sokéves átlagnál jóval rövidebb ideig volt szükség – közölte a meteorológiai szolgálat, a balatoni vízirendészet és a katasztrófavédelem közös közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-jétől október 31-ig üzemeltet balatoni, Velencei-tavi és Tisza-tavi viharelőrejelző szolgálatot. A viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosította.

A rendszer a Balaton körül 31, a Velencei-tónál 4, míg a Tisza-tónál 5 fényjelző lámpaegységből áll, ezeket a Balatonnál további mobilegységek is kiegészítették.

A közlemény szerint 2005 óta idén volt a legkevesebbszer szükség a viharjelzések bekapcsolására mind a Balatonnál, mind a Velencei-tónál. Nyáron a zivataros időjárás miatt viszonylag sokszor kellett bekapcsolni, de csak rövid időkre. A gyengén szelesnek mondható szezonban öt olyan erős vihar csapott le a Balatonra, amikor a szélsebesség elérte vagy meghaladta az óránkénti 90 kilométert. A legerősebb, 102,2 km/órás erősségű szelet Balatonmáriánál mérték.

A viharjelzési szezonban a csapadék mennyisége összességében nem tért el jelentősen a sokéves átlagtól, bár májusban a Balatonnál csaknem kétszer annyi eső esett, mint amennyi a megszokott.

Az április és a május még hűvös volt, de a nyári hónapokban az átlagnál több fokkal magasabb középhőmérsékletet mértek. A nyár legmelegebb napja július elseje volt, ekkor Fonyódnál 36,6 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.

Egy uniós projektnek köszönhetően bővült és megújult a balatoni viharjelzőrendszer. Nyolc új viharjelző állomás is létesült idén, ezek közül hármat a vízbe telepítettek, négy méterrel a vízfelszín fölé. Emellett a hagyományos villanócsöves lámpákat LED-es fényforrásokra cserélték, ezek a környezetük fényviszonyaihoz igazítják fényerejüket, így jobban láthatóak.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összefoglalója szerint az idén hat vízirendészeti rendőrőrsön 24 szolgálati kisgéphajóval 55 ember látta el a szolgálatot. Elsősorban nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, leginkább a hirtelen változó időjárás miatt.

A vízirendőrök a viharjelzési szezonban 148 esetben 314 fürdőző vagy hajózó embert mentettek ki a vízből. Az említett hét hónap alatt 10 ember fulladt a Balatonba, halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt.

A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések a siófoki viharjelző obszervatóriumban készültek. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása is onnan történt – áll a közös közleményben.

Borítókép: illusztráció / Az első futam későbbi győztese a dán Jörgen Bojsen-Möller és Jens Bojsen-Möller páros a vitorlázó Repülőhollandi Európa-bajnokság első napján Balatonföldvár közelében 2019. szeptember 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!