Mandarin nyelven szólalt meg az okoskesztyű

Akt.:
Mandarin nyelven szólalt meg az okoskesztyű
Nyíregyháza – Nyíregyházi diák és pedagógus a tajvani világversenyen.

Egzotikus vidéken járt a nyíregyháziakból is álló magyar küldöttség. A Taiwan International Science Fair- TISF 2018 elnevezésű versenyre a TIT Kossuth Klub Egyesület három diákot delegált az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával.

– Az Intel ISEF azért is jól cseng, mert az Intel Nemzetközi Tudományos és Mérnöki Vásár a világ legnagyobb nemzetközi középiskolai tudományos regionális vetélkedése. Minden évben több mint 75 országból körülbelül 1800 középiskolai hallgató kapja meg a lehetőséget, hogy bemutassa önálló kutatásaikat, és versenyezzen a körülbelül 4 millió dollár nyereményért – újságolta Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskola pedagógusa.

kesztyu1

A program jelentőségét alátámasztja az a tény, hogy Tajvan oktatási minisztere nyitotta meg, és a díjátadón a köztársasági elnök, Caj Jing-ven adta át a díjakat. Mi több, a díjátadón Szaúd-Arábia oktatási minisztere is részt vett.

A maroknyi magyar küldöttséget meglátogatta Albert János nagykövet, aki a tajvani fővárosban üdvözölte a versenyzőket.

– A hihetetlenül erős mezőnyben végül a csíkszeredai Imets Tamás ért el negyedik díjat, ő a mentésre kifejlesztett drónjaival ért el sikert. A sárospataki Dékány Lea a Tokaj-Hegyaljai borok minőségét vizsgálta a talaj összetételének függvényében. Az ázsiai közönség számára kicsit idegen volt a téma, hiszen a szőlőtermelés még nem része a kultúrának – mondta Zsigó Zsolt, akinek tanítványa, Tóth Bence, a Bánki diákja most helyezés nélkül jött haza, de így sem vallott szégyent, hiszen a standját folyamatosan érdeklődő tömeg vette körül. Az érdeklődésben minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy találmánya, az okoskesztyű kimondta az első mondatot (Kérek egy kenyeret!) mandarin nyelven is.

– A zsűri egyik tagja szerint a mérnöki szekcióban biztosan díjazott lett volna Bence, ugyanis a számítógéptudomány szekcióban elsősorban a felhasznált algoritmusok egyediségét vizsgálták. A versenyen további két hasonló tematikájú nemzetközi versenyre invitálták a jeltolmács kesztyűt és alkotóját.

Meghökkentő ennivalók

A verseny, és a kiállítás mellett nagyon kevés idejük jutott a város, az ország megismerésére. Az éjszakai piacok hangulata, a forgatagban kapható, néhol meghökkentő ennivalók újszerűsége és a helyiek barátsága csökkentette a kultúrsokk és az időeltolódás okozta fáradalmakat.

Tajvan

Tajvan egy közel 36 ezer négyzetkilométer területű sziget Kelet-Ázsiában, a Csendes-óceánon, nem messze Kína partjaitól.

A szigetet 1895 és 1945 között a Japán Birodalom kormányozta, amelytől a szigetet a Kínai Köztársaság a második kínai–japán háború eredményeképp szerezte vissza. Az 1945-ös feltétel nélküli megadáskor Japán minden követeléséről lemondott a szigetet illetően, de azt nem kötötte ki, hogy pontosan melyik államnak adja át a Tajvan feletti rendelkezési jogot. Ez később egy komplex problémához vezetett Tajvan jogi és politikai státuszát illetően. Tajvan gyors gazdasági növekedése a második világháborút követő évtizedekben erős gazdasági hatalommá tette, amely az ázsiai tigrisek sorába emelte.

LTL
hirdetés