Mándokon a honi női sakkelit

Az indulók között Gara Tícia rendelkezik a legmagasabb értékszámmal
Az indulók között Gara Tícia rendelkezik a legmagasabb értékszámmal - © Fotó: internet​
Mándok – Az országos bajnokságon indul a 2012-ben Kisvárdán győztes Papp Petra valamint a Gara-testvérpár is.

A mándoki Forgách Kastélyban rendezik meg április 25. és május 1. között, vagyis a jövő héten hétfőtől vasárnapig az idei országos női sakkbajnokságot. Az esztendő legfontosabb és legrangosabb honi női versenyén a nyolc résztvevő körmérkőzéses formában mérkőzik meg egymással, és értelemszerűen a legtöbb pontot gyűjtő versenyző szerzi meg a bajnoki címet.

– A verseny egyben olimpiai válogató is, hiszen szeptemberben sakkolimpiát rendeznek az azerbajdzsáni Bakiban, az egykori világbajnak nagymester, Garri Kaszparov szülővárosában – tudtuk meg Rácz Zoltántól, a Magyar Sakkszövetség nyíregyházi illetőségű főtitkárától. – Az élversenyzők többsége ott lesz a mándoki mezőnyben, a legjobbak közül hiányzik majd Hoang Thanh Trang, akinek háromhónapos a kisbabája, így ezt a versenyt kihagyja, de Bakiban már ott lesz, valamint Vajda Szidónia és Mádl Ildikó. A többiek azonban készek arra, hogy megmérkőzzenek az olimpiai csapatból még kiadó helyekért.

Amúgy nem újkeletű, hogy megyei helyszíne van a női bajnokságnak, hiszen 2012. decemberében Kisvárda adott otthont a viadalnak. Az akkori győztes, Papp Petra most is tagja a mezőnynek, miként a három és és fél éve ezüstérmet szerzett Gara Tícia is, aki az Élő-pontszáma alapján a mostani indulók közül a legmagasabban jegyzett versenyző, egyben a bajnoki cím legfőbb várományosa is. A ranglista alapján az ő testvére, Gara Anita az indulók között a második legerősebb játékos, míg a címvédő Papp Petra a harmadik.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 22-i számában és a kelet.hu-n.

Címkék: ,hirdetés