Már a körforgalomba közlekednek Kisvárdán

Már a körforgalomba közlekednek Kisvárdán
© Fotó: a szerző
Kisvárda – Már az új körforgalmú csomópontban közlekednek Kisvárdán, a Krucsay Márton utca–Várday István utca– Vár utca kereszteződésében.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő ZRT.–Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állami finanszírozású beruházásaként épült 273 millió forintos projekt keretében, a 9 méter belső sugarú, 6 méter körpálya szélességű körforgalom. Megtörtént a csomópontba csatlakozó utcák burkolatának felújítása és a járdák átépítése is. A munkák folyamán több mint háromezer köbméter földet mozgattak meg. Mintegy 1700 méter szegélyt építettek, és 2200 négyzetméternyi terület térkő burkolatot kapott. A cementes és bitumenes pályaszerkezeti rétegek összesen több mint ezer köbmétert tesznek ki. A munkák befejeztével párhuzamosan végezték a terület parkosítását is. A virágok, bokrok, cserjék, fák, s a füvesített területek, színek kavalkádjában gyönyörködhetnek Felső–Szabolcs központjában, Kisvárdán a város lakói. A parkosítási munkálatokat az Intézményt Működtető Nonprofit Kft. kertészetében dolgozó szakemberek végezték. A beültetett területeket folyamatosan gondozzák, s ha szükséges akár naponta is locsolják /locsolták/.

Védett platánfa

korfo2
Külön érdekessége a körforgalomnak a Krucsay és a Várday István utca főtér felőli sarkában elhelyezkedő platánfa, mely védettséget élvez. A város célja az, hogy a városképi szempontból jelentős természeti emlék/ek/ fennmaradását biztosítsák. A nagytermetű (35 méter) terebélyes lombhullató fafaj, sima kérge szürke színű lemezekben pikkelyszerűen leváló. A levél 3–5 karéjú kb. 10–25 cm széles. A szélporozta egyivarú virágai kis kerek fejecskékben tömörülnek. Sörtés termése gömbölyű, vagy tojás alakú 2,5 cm–es nagyságú. Törzs mérete 3 méter 20 cm. Magassága 18 méter. A tekintélyes méretű platánfa, közvetlen környezetében egyedi megjelenésű, értékes díszfa, esztétikai és természetvédelmi értékkel bír.

 

– Vincze Péter –
hirdetés